21 октомври 2015 г. е датата, до която пътуват героите от "Завръщане в бъдещето 2" през 1985-а. По този повод ви припомняме някои любопитни подробности за комедийната фантастична трилогия на Робърт Земекис

1. Ученият Емет "Док" Браун, който изобретява машината на времето, се играе от Кристофър Лойд. Актьорът, който навършва 77 ден след ключовата дата, на 22 октомври, изгрява в класиката на Милош Форман "Полет над кукувиче гнездо" (1975). За участието си в комедийния сериал "Такси" (1978-83) получава две награди "Еми" за поддържащото си изпълнение като Джим Игнатовски, а друга запомняща се негова роля е чичо Фестър в "Семейство Адамс" и продължението му (1991-93).

2. Майкъл Дж. Фокс, който е в главната роля - на Марти Макфлай, днес е на 54 и се бори с болестта на Паркинсон. Тя се проявява в началото на 90-те, скоро след края на снимките за трилогията, но актьорът продължава да работи - предимно в сериали като "Шеметен град" и "Добрата съпруга", където се появява и понастоящем като адвоката Луис Канинг.

3. Първият пътешественик във времето, преди отпътуването на Марти към миналото, е кучето Айнщайн.

4. "Завръщане в бъдещето", където героят всъщност се връща три десетилетия назад, до 1955 г., става най-касовото заглавие в кината за 1985-а. Изпълнителни продуценти са Стивън Спилбърг, настоящата шефка на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди и съпругът й Франк Маршал.

5. Песните The Power of Love, номинирана за "Оскар", и Back In Time се изпълняват от групата Хю Луис енд дъ нюз". Иначе музиката е композирана от Алън Силвестри.

6. Робърт Земекис и съавторът му - продуцентът Боб Гейл, на когото хрумва идеята за този сюжет, - са номинирани за "Оскар" при сценаристите, а първият филм получава статуетката за звукови ефекти. Визуалните ефекти пък са дело на студиото, основано от Джордж Лукас - "Индъстриъл лайт енд меджик".

7. Същинското пътуване до бъдещето се осъществява във втория филм, който излиза през 1989 г. Там са показани различни технологични новости, някои от които се сбъдват, а други - не. Двамата главни актьори ги обсъждат заедно с Миша Полак от Go Tech Yourself в клип на "Тойота", с който се рекламира производството на биогориво от отпадъци и премиерния модел "Мирай", задвижван с водород (горивна клетка).

8. "Пепси", които са продуктово позиционирани в трилогията, също отбелязват датата 21 октомври 2015 г. с рекламен клип и лимитирана серия от футуристичната "Пепси перфект". Цената на сувенирната бутилка е 20,15 долара.

9. Забравете пепсиколата - летящият скейтборд, т.нар. hoverboard, е най-желаният предмет от бита на бъдещето, който бихме искали да притежаваме днес. Опитите за разработването на тази технология продължават.

10. Освен юбилейното Blu-ray издание на трилогията (www.facebook.com/BTTF) по случай 30-годишнината от премиерата на първия "Завръщане в бъдещето", този месец излезе и документалният филм Back In Time. Проектът, финансиран чрез платформата Kickstarter, изследва влиянието, което поредицата оказва върху американския начин на живот. Включени са интервюта с основните действащи лица, а трейлърът започва със спомена на Майкъл Дж. Фокс за запознанството му с принц Чарлз и принцеса Даяна.