В новата версия на анимацията от 1992-ра Уил Смит влиза в ролята на джина, озвучен от Робин Уилямс, а за Аладин, Жасмин и злия Джафар са избрани по-неизвестни актьори. "Мулан", "Цар Лъв", "Джъмбо" и "Лило и Стич" са следващите подобни проекти

"Аладин" (1992) е сред най-обичаните и популярни пълнометражни анимации на "Дисни", позната у нас и от сериала, излъчван в телевизионния блок "Уолт Дисни представя..."

Сега това е поредният рисуван филм, на който "Дисни" правят игрална версия, с живи актьори - след "Пепеляшка", "Книга за джунглата", "Красавицата и Звяра" и предисторията на "Спящата красавица", "Господарка на злото".

Режисьор е Гай Ричи, който миналата година се провали зрелищно с "Крал Артур: Легенда за меча". За да пресъздаде приказния град Аграба, той се осланя на влияния от Близкия изток, Индия и дори Китай - както и на автентичните приказки от "Хиляди и една нощ".

Негов съавтор е Джон Огъст, сценарист на филми като двата "Ангелите на Чарли" и римейка на "Чарли и шоколадовата фабрика". Той е известен покрай работата си с Тим Бъртън по анимациите "Булка труп" и "Франкенуини", а тази година издаде и детския фентъзи роман Arlo Finch in the Valley of Fire.

Освен оригиналната музика от Алън Менкин ("Красавицата и Звяра") в нова интерпретация, са включени и две нови песни, които композиторът е написал съвместно с тандема зад "Най-великият шоумен" Бендж Пасек и Джъстин Пол.

Премиерата е насрочена за 24 май 2019 г., а подгряващият трейлър включва и кадри от йорданската пустиня, където е сниман филмът.

Въпреки очакванията, че екипът трудно ще намери игралния Аладин, в заглавната роля влиза Мена Масуд, който последно игра Тарек Касар в "Джак Райън" - сериала на "Амазон" по книгите на Том Кланси, но се е снимал и в няколко други филма като "Американистан" (2014).

Той е израснал в Канада, но е от египетски произход, подобно звездата от сериала Mr. Robot Рами Малек, който се превъплъщава във Фреди Мъркюри за "Бохемска рапсодия" на Брайън Сингър.

Игралната Жасмин (или Ясмин) е британската актриса Наоми Скот, която има индийски корени по майчина линия. Тя е участвала в сериалите Terra Nova / "Нова земя" (2011) на "Фокс" и Life Bites на "Дисни UK", както и в драмата за спасяването на чилийските миньори The 33, а последно я гледахме на голям екран в "Пауър рейнджърс", където игра Кимбърли.

В оригинала и последвалите продължения Аладин и Жасмин говореха с гласовете на Скот Уайнгър (сериала "Пълна къща") и Линда Ларкин. Не те обаче изпълняват хита A Whole New World, удостоен с "Оскар" и "Грами".

Това е една от шестте песни на Алън Менкин и Тим Райс, тандема зад анимационния мюзикъл "Красавицата и Звяра". Брад Кейн и Лея Салонга я пеят във филма, а сингълът е записан от Пийбо Брайсън и Реджина Бел.

Най-приятната новина за игралния филм беше избирането на Уил Смит за ролята на духа от вълшебната лампа, Джин, озвучен в оригинал от покойния Робин Уилямс.

След не особено успешни драматични изяви звездата от "Мъже в черно" навърши 50 и има шанс да се завърне към своите комедийни (и музикални) корени.

В началото на работата той сподели със своите 75 млн. последователи във "Фейсбук" първото селфи с колегите си от снимачната площадка.

С любопитство се очакваше и името на актьора за образа на злия везир Джафар. Това е 34-годишният холандец от тунизийски произход Марван Кензари. Той е участвал и в други холивудски филми като "Бен-Хур", "Мумията" и римейка на "Убийство в Ориент експрес", а в родината си е позирал полугол за корицата на местното Men's Health.

Междувременно от "Дисни" анонсираха още игрални версии на прочутите си анимации - като "Цар Лъв" (1994), "Мулан" (1998), "Лило и Стич" (2002) и класиката от 1941 г. "Дъмбо", с която се е заел самият Тим Бъртън.

В актьорския състав на историята за летящото цирково слонче са Колин Фарел, Майкъл Кийтън, Дани де Вито, Ева Грийн, дебютантите Нико Паркър и Финли Хобинс. Премиерната дата е преди "Аладин", 29 март 2019 г.