Изминаха пет години от чудодейното избавление на 33-мата

Знам какъв е финалът на тази история и въпреки това искам да гледам този филм, коментира зрител под трейлъра за The 33 - драмата за 33-мата чилийски миньори, погребани живи след срутване в 100-годишна мина за златна и медна руда.

Целият свят следи със затаен дъх спасителната операция. На 13 октомври 2010 г., 69 дни след инцидента, международен екип ги изважда на повърхността от дълбочина колкото 200-етажна сграда.

Видео: Чилийските миньори надъхват националите си за световното по футбол

Мащабната холивудска продукция е заснета със съдействието на оцелелите, техните семейства и онези, които са се борили за живота им в продължение на повече от два месеца. В актьорския екип са звезди като Антонио Бандерас и Лу Даймънд Филипс, които виждаме под земята, Родриго Санторо, Джеймс Бролин и Гейбриъл Бърн, носителката на "Оскар" Жулиет Бинош.

Режисира Патриша Ригън, която разполага снимачната площадка насред пустинята Атакама, недалеч от действителното местопроизшествие, както и в две минни находища в Централна Колумбия. Музиката е композирал покойният Джеймс Хорнър.

В деня на петгодишнината от чудодейното си избавление чилийските миньори се събраха в Рим, където им бе насрочена аудиенция при папа Франциск и се състоя специална прожекция на филма.

Снимка: Business Wire