Според народните вярвания всяко име си има дух, който го закриля и му помага

Има нещо привлекателно в българската митология. Сблъсъкът на различни култури на това място, което се явява мост между Изтока и Запада, историческите личности, придобили мистичен облик, цялостното усещане за магия - и добра и лоша, създава онази магнетична аура. 

Много от имената, които са типични за нашия регион, имат връзка с именно с митологията - самодиви, духове, герои. В името на човек има много символика, тъй като то носи и със себе си и орисия на човека. Вярва се, че всяко име има и своя дух, който да пази носещия го. 

Вижте кой дух трябва да пази вас, според името ви:

Според легендите самодивата Ирина пази всички момичета, които носят нейното име. Тя самта, заедно с по-малката си сестра Гюрга, помогнали на юнаците да убият Змея, който събрал всичката вода и я заключвал в своя кладенец. Така и момичетата с името Ирина, носят чертите на самодивата - смели, красиви, прями и никога не действат лукаво. Техният дух е див и непокорен, но към приятелите си са верни и всеотдайни. Горко на момъка, който залюби някоя Ирина, защото ще трябва да мине през много изпитания, за да спечели сърцето ѝ.

Самодивата Вида пък е закрилница на природата, покровителка на живота и смъртта, като в древни времена я смятали за богиня на луната и обитателка на небето. Горда и строга, със силен, непоклатим характер и принципи, тя била пазителка на Самодивския дервен в Пирин планина, зад който се намирала земята на самодивите. Според легендата тя била посестрима на Крали Марко - най-големият герой на нашите земи. 

Според легендата самодивата Магда пък е прародителка на Крали Марко. Магда се влюбила до полуда в мага Слав, но дълго не смеела да го заговори и да му признае за любовта си. Една нощ обаче тя отишла тихо до горския му дом и притихнала в очакване да го види. Минали девет дена, но Слав не се показвал. На десетият той най-после излязъл и тръгнал да събира билки. Магда тръгнала след него и така двамата дълго вървели без да си кажат нищо. Уморени седнали под един бор, където Магда се престрашила и признала за чувствата си. Точно там, под този бор бил заченат и техния син - Боряк - юнак на юнаците. Негова дъщеря е Ефросина - майката на Крали Марко. Магда закриля всички момичета, които носят нейното име или подобно. На тях тя дава своята смиреност, силна любов и вътрешна сила.

Виж още: Кой е Боян Магесника

Самодивата Веселина пък е покровителката на хората и песните. Веселина е най-лъчезарната и приветлива от всички свои посестрими. Тя зло никому не мисли и мисията ѝ е да радва близките си и да им бъде опора в трудни моменти. Красива, усмихната и много искрена.

Смелите и честните винаги могат да намерят помощ от самодивата Дена. Тя покровителства всички с името Даниела, Даниел, Деница, Даяна, Диана, Деян. Дена е посестрима на юнаците и борците за кауза, които не търсят облаги за себе си. Хората с нейното име са орисани да следват именно такива идеали.

Имена покровителствани от самодиви са Ирина, Вида, Магда, Магдалена, Весела, Веско, Веса, Велислава, Гергана, Димитър, Димана, Веселина, Даниела, Деница, Деян, Янко, Дамян, Димо, Гюргя, Янислава, Яна и техните производни.

Имена, закриляни от духове

Според вярванията, ако едно дете бъде кръстено на починал роднина, то той ще бъде неговият пазител. Славяните са наричали духовете на починалите домовики или домовници. 

Вярва се, че хората които празнуват имен ден на Цветница, са закриляни от горските духове лесник или лесница. Те са били почитани като божества, които помагали на хората, изгубили правилната посока, вървейки в гората.

Според славянските предания всеки от нас може да разбере кой е неговият закрилник, като се огледа за знаците, които го посочват. Трябва само да обърнете внимание на името, което най-често ви се набива на очи.

Източник: BEU.bg