Сериалът "Окупирани" чупи рекорди в Норвегия

Какъв е най-големият страх на северните европейски държави? Очевидно - да бъдат окупирани от Русия. Сериалът "Окупирани" разглежда фобиите и стереотипите на норвежкото общество, представяйки сценарий за окупация на Норвегия от Русия.

Страхове, които чупят рекорди

Сериалът счупи рекордите по гледаемост на телевизията TV2, като само първият епизод е гледан от 633 хил. зрители в страната, което е 13% от населението на Норвегия.

Сериалът се оказа най-скъпият проект в цялата история на норвежката телевизия - разходите за него са били 9,6 млн. евро. Права за излъчване вече е получила Великобритания, преговори се водят с Германия, Франция, Дания, Швеция, Исландия, Белгия и Холандия.

Това е най-добрият старт на драматичен сериал, излъчван досега по норвежка телевизия, като се очаква аудиторията на поредицата да нарасне до един милион души.

В сериала радикална екологична партия идва на власт в Норвегия и страната спира добива си на петрол и газ. След това руската армия окупира страната и установява контрол над находищата.

Зад идеята стои популярният в Норвегия автор на детективски романи Ю Несбьо, а режисьор е Ерик Шьолдберг, според когото този сериал е преди всичко за норвежците и техните реакции на подобни събития.

Сюжетът на "Окупирани" предизвика остра критика от страна на експертите. Професор Янне Хааланд Матлари от университета в Осло казва, че Русия само би спечелила от спирането на добива на петрол в Норвегия, а освен това сценаристите интерпретират грешно отношенията между Москва и ЕС.

Посолството на Русия в Норвегия публикува специална позиция по темата:

"Макар че авторите на сериала старателно подчертават, че сюжетът е измислен и няма нищо общо с действителността, в сериала става дума за напълно реални страни, като на Русия за съжаление е отредена ролята на агресор. Несъмнено е жалко, че в годината на празнуването на 70-годишнината от победата във Втората световна война авторите на сериала като че са забравили героичния принос на Съветската армия за освобождаването на Северна Норвегия от германско-фашистките завоеватели, и са решили в духа на най-лошите традиции от Студената война да поизплашат норвежкия зрител с несъществуваща заплаха от Изток."

Източник: Newsru.com, NRK, dnes.bg