От Районния здравен инспекторат коментират, че няма как да бъде спряна продажбата на субстанцията по законен начин и хората на своя отговорност трябва да я използват както намерят за добре

Райският газ, който безконтролно се продава по алеите в Слънчев бряг, се оказа консервант за сметана, съобщава Дарик. 

"Това е хранителен продукт. Официален, легален и невреден. Ако вие го ползвате по друг начин - това е ваш проблем. Няма как ние по закон да спрем продажбата му", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

От "Дарик" са предоставили за изследване на здравните власти флаконче с диазотен оксид, закупен директно от Слънчев бряг, където то се продава като райски газ за забавление на туристите.

Директорът на здравната инспекция д-р Георги Паздеров пояснява, че райският газ влияе върху централната нервна система, има упойващ ефект, а "според състоянието на човека, който го инхалира, и липсата на медицински контрол, всичко може да стане". 

Виж още: Наръчник за оцеляване в Слънчев бряг за британски туристи

"Това е едно нещо, което се продава нелегално. Само че ние отговаряме за легалното разпространение. Няма законово основание ние да контролираме търговията", подчертава д-р Паздеров.

От инспекцията правят аналог с дишането на лепило. "Имаше едно лепило - "Кале" навремето, то било най-качественото. Ходят като въртоглави, замайват се", коментира докторът.

"Между другото половината "Комлука" (област в Бургас, където се намира едно от ромските гета - бел.р.) инхалира лепило. Мислите ли, че ще отидем да конфискуваме от книжарниците лепилото, което те дишат?!", попита зам.-директорът на РЗИ д-р Виргиния Цанова. 

Виж още: Валери Симеонов: Слънчев бряг се е превърнал в Содом и Гомор

Тя все пак бе категорична, че няма опция този райски газ да се продава на пътя и да се инхалира. При проверката от РЗИ е установено, че флаконите, по документи, са предназначени за хранително-вкусовата промишленост и се използват за сметана.

"Това си излезе една много хубава проба райски газ, която е консервант за сметана. И никой няма да се закълне, че този газ става за инхалиране. За какво да ги санкционираме тогава?", попита зам.-директорът на РЗИ-Бургас д-р Цанова и препоръча на потребителите да използват райския газ по предназначение: "Сложете го в сметанатата и го изяжте. Но не може да си го инхалирате".

Източник: "Дарик"