Зачестилите престъпления по българските курорти срещу граждани на Великобритания принуди външното министерство на страната да публикува няколко важни съвета за сигурността на туристите у нас

От години вече Слънчев бряг е известен като меката на забавленията за туристите от Русия и Западна Европа. Там можеш да пиеш, колкото ти душа иска, можеш да намериш сравнително евтино компания и като цяло да се забавляваш все едно утре никога няма да дойде. 

Разбира се, като всеки подобен курорт, и Слънчев бряг има своята тъмна страна. Порокът никога не идва сам, а евтините забавления с алкохол, жени и разнородни субстанции водят след себе си и доста престъпност - кражбите във всичките им видове.

Иначе казано - всякакви мошеници са готови да припечелят по нещо на гърба на пияните туристи. И докато едни го правят със законния си бизнес, възползващ се от жаждата за забавления на посетителите, други действат в най-добрите традиции на криминалния ни контингент - джебчии, мошеници, взломаджии и дори типичните крадци нападатели.

Очевидно пострадали от подобен сорт несправедливости в живота, доста англичани са се оплакали във британското външно министерство, откъдето са съставили наръчник за оцеляване в българските курорти. Целта на този кратък сборник с препоръки, цитиран в британските медии, е да повиши вниманието на туристите от Кралството у нас за различните опасности, които ги дебнат. 

Виж още: Валери Симеонов: Слънчев бряг се е превърнал в Содом и Гомор

Един от основните съвети е да се внимава изключително много с проститутките. Според британското външно министерство проституцията у нас може и да не е нелегална, но туристите все пак трябва да внимават за сигурността на джобовете си, тъй като често срещан случай е жрицата или нейния сводник да оберат клиента си. В някои случаи дори и със сила. 

Британското външно министерство добавя, че някои туристи са били жертва на надценки в стриптийз клубове в София и в някои курорти като Банско, Боровец и Слънчев бряг. Надценките може да възлизат на стотици лири, а жертвите са били заплашени от насилие, ако не плащат.

Междувременно има редовни съобщения за обири и заплашително поведение на таксиметровите шофьори в Слънчев бряг. 

Измамници умишлено пробиват гумите на коли под наем в цяла България. Докато туристите проучват къде са пробити гумите им, умели мошеници разсейват шофьора, докато съучастник открадва лични вещи и документи от автомобила. Британското външно министерство добавя: 

"Бъдете бдителни, ако трябва да спрете при тези обстоятелства и се уверете, че вещите ви са подсигурени."

Виж още: "Дейли телеграф": 19 причини да посетите най-евтината държава в Европа

Как да бъдете в безопасност в Бълагрия 

Не вземайте ценности на плажа и внимавайте за лошо осветени пътища около курорта през нощта. 

Уверете се, че заключвате стаята си (включително прозорци и балконни врати) и пазете ценните си вещи в заключени в сейф. 

Не обменяйте пари по улиците в Слънчев бряг, само в лицензирани обменни бюра, банки или хотели. 

Избягвайте райони, където работят проститутки, особено късно през нощта, включително паркинги, плажове, лошо осветени места и райони с храсти и дървета. 

Придържайте се към основните маршрути и избягвайте алеите и преките пътища в Слънчев бряг.

Източник: "Дейли стар"