Инфарктен финален мач със 113 минути без гол сложи край на Бразилия 2014, а голмайстор на мондиала стана колумбиецът Хамес Родригес

171 гола бяха отбелязани на световното в Бразилия, последният от тях - във финала между Германия и Аржентина на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро. 

Виж още: Германия с титлата и според прогнозите

Авторът му в 113-ата минута Марио Гьотце, олицетворение на новото поколение в германския футбол, бе избран за играч на мача, след като влезе като резерва в 88-а минута на мястото на Мирослав Клозе.

Стражът на бундестима Мануел Нойер, опазил вратата си от Лионел Меси и съотборниците му в продължение на 120-те минути редовно време и продължения, спечели "Златната ръкавица" за най-добър вратар на мондиала.

Фотогалерия: Мондиал 2014 - герои и голмайстори

Това е четвъртата световна титла за Германия след 1954, 1974 и 1990 г., като по пътя си към този триумф бундестимът отстрани фаворитите - домакините от Бразилия, които надигра в полуфинала със 7:1.

Следващият футболен мондиал е в Русия през 2018 г.

Освен с най-могъщата жена в света, Федералната република вече разполага и с най-добрите футболни национали. Канцлерката Ангела Меркел проследи на място не само финала, но и първия мач на бундестима - победата над Португалия с 4:0, след което се отби в съблекалнята за снимка с играчите

В отсъствието на контузения Неймар от последните две срещи на домакините (заради спукан трети прешлен на гръбначния стълб след сблъсък с колумбийски защитник), голмайстор на мондиала стана друга млада латиноамериканска звезда - неговият връстник Хамес Родригес, съотборник на Димитър Бербатов във френския "Монако".

Хамес Родригес навърши 23 ден преди финала на световното, когато бе обявен за голмайстор номер 1. Отборът му пък взе наградата за феърплей

23-годишният нападател на Колумбия е вкарал шест гола в пет мача, като изпреварва немеца Томас Мюлер, който има пет точни попадения - колкото му бяха достатъчни да стане голмайстор в Южна Африка 2010. Французинът Пол Погба бе провъзгласен за най-перспективен млад футболист.

За капитана на аржентинците Лео Меси, който пропусна да изравни от пряк свободен удар в последната минута на финалния мач, остана утешителната "Златна обувка" за най-добър играч на мондиала. Негови подгласници в приза, връчван от "Адидас", станаха Томас Мюлер и холандецът Ариен Робен, съответно със Сребърната и Бронзовата топка.

Бундестимът след 7:1 срещу Бразилия