След като изхвърлиха англичаните от Евро 2016, футболистите на северната островна държава, смятани за сензацията на първенството, стигнаха до четвъртфинал срещу домакините Франция, където бяха отупани с 5:2

Футболистите на малка Исландия предизвикаха сензация на Евро 2016, след като се класираха за четвъртфиналите, отстранявайки Англия. В последния си мач те се изправиха срещу домакините за място на полуфинала срещу световния шампион Германия, която надигра Италия в драматичен двубой, завършил при 1:1 в редовното време и 6:5 след общо 18 дузпи.

И макар че в неделя вечерта Франция надигра "викингите" с категоричното 5:2, те оставиха следа на първенството и се превърнаха във всеобщи любимци. По този повод ви предлагаме 13 любопитни факта за Исландия, нейните жители и футбола там:

1. И тя като Великобритания е остров, но с доста по-малки размери, а населението е с числеността на английски градове като Лестър и Ковънтри - общо 332 529 души. От тях на Евро 2016 са 30 хил. запалянковци, или около 1/10 от населението.

2. През лятото слънцето почти не залязва и футболистите могат да играят под "среднощно слънце". Страната се намира толкова на север, че от средата на май до средата на август слънцето се скрива за около три часа дневно - и местните хора си лягат още по светло.

Всъщност дори през трите часа нощ не е напълно тъмно. През зимата обаче е тъкмо обратното - тъмнината обхваща по-голямата част от деня, светло е едва около пет часа.

Все пак дългите зимни нощи си имат и предимство - тогава е най-подходящото време за наблюдение на северното сияние, най-голямата туристическа атракция в света.

3. Националният спорт е хандбалът, а исландският национален отбор е сред най-добрите. Печелил е сребро от олимпийските игри в Пекин 2008, но четири години по-късно, в Лондон, не стига до медалите.

Виж още: Кои са любимите национални спортове на държавите по света

Подобно на хандбала, футболът там също се играе в зала заради ниските температури - едва 10-13 градуса в най-топлия месец.

4. Единственият коренен обитател сред бозайниците на острова е полярната лисица. Другите видове като елени и коне са привнесени от хората. Белите мечки пък са се заселили на острова по естествен път.

5. Националният футболен селекционер е зъболекар - Хеймир Халгримсон. В свободното си от футбола време работи на остров с площ 13 кв. км, където живеят 5000 души и милиони кайри. Дели поста с шведа Ларс Лагербак, който преди е тренирал националния отбор на родината си и Нигерия.

Класирането на играчите им за Евро 2016 е най-големият успех в 70-годишната история на исландския национален отбор по футбол, проследена в рекламен клип на авиопревозвача "Айсландеър".

6. Вратарят на националния отбор по футбол Ханес Халдорсон преди е бил кинорежисьор и е заснел клипа за участието на страната в Евровизия през 2012 г. Впрочем Исландия е участвала 29 пъти в песенния конкурс, но не го е печелила нито веднъж.

7. Исландия е сред най-вулканичните места на планетата - там има между 150 и 200 вулкана, от които 35 са все още активни. През 2010 г. изригването на Ейяфятлайокутл изхвърля в небето толкова голям облак пушек, че затруднява самолетните полети над цяла Европа седмици наред.

Виж още: Исландия се отказа от влизане в ЕС

В Исландия се намират и някои от най-известните гейзери в света. Вулканичната активност изстрелва във въздуха горещи водни струи по впечатляващ начин.

8. Това е една от най-щастливите държави според 2016 World Happiness Report, който сравнява 158 страни в света по критерии като здраве, семеен живот и професионална реализация. Исландия се нарежда на трето място, след Дания и Швейцария.

Виж още: Осем скрити местенца за душата

9. През последните 15 години исландският футболен съюз е инвестирал в 30 игрища, седем от които на закрито, както и в почти 150 по-малки терена. С помощта на УЕФА се осигуряват и квалифицирани треньори, като всяко дете след 4-годишна възраст има възможност да започне да тренира.

10. "Лудият исландски коментатор" Гудмундур Бенедиктсон се превърна в звезда зад микрофона с екзалтираната си реакция при отразяването на мачовете от Евро 2016.

През това време обаче изгуби другата си работа - в треньорския щаб на столичния футболен клуб "Рейкявик", който напоследък не се представя на ниво.

Навремето бил перспективен играч, но контузия сложила край на кариерата му по футболните терени. Това обаче му помага в коментаторската кабина, тъй като знае всичко за играта.

11. Неотдавна премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон стана една от първите жертви на Панамските документи.

Виж още: Депутат пирува в "Купон на макс" (видео)

12. Исландската група "ГусГус" е гостувала неведнъж у нас, последно - този уикенд на фестивала "ХипиЛандия" в парка до Летище София. Попзвездата им с най-голяма световна слава е Бьорк.

Фотогалерия: Еволюцията на Бьорк

13. Мащабните пейзажи на Исландия напоследък е предпочитана като снимачна площадка на епични филмови продукции като библейския "Ной", последната поява на Пиърс Броснан като Джеймс Бонд - "Не умирай днес", фантастиките "Забвение", "Интерстелар" и "Прометей", сериала "Игра на тронове".

Виж още: Кои са всъщност магическите места от "Игра на тронове"

Режисьорът и съсценарист на "Интерстелар" Кристофър Нолан снима част от филма на глетчер в Исландия, която напоследък е предпочитана локация за извънземни пейзажи

Източник: По материали от Би Би Си