Най-добре пазените тайни в света, разкрити от сп. "Тайм"

Преди време кореспондентите на сп. "Тайм" отвориха тефтерчетата си, за да споделят своите любими места за отдих, където човек може да се скрие от цивилизацията. Ето някои от техните предложения:

Мада'ин Салех (Саудитска Арабия)

Носят се легенди, че древният град Мада'ин Салех, разположен дълбоко в пустинята на Саудитска Арабия и сравняван с йорданския Петра, е прокълнат. Наистина, пейзажът на километри във всички посоки е осеян с изваяни от вятъра пясъчни колони, които стърчат над дюните и напомнят за изгубени души, наказани с вековни мъчения.

В разцвета си през I век обаче оживеният град в Набатейското царство е бил ключов център на търговията с подправки, тамян и смирна, носени тук чак от Йемен. Набатейците обитавали жилища от кал, от които не е останало нищо, но погребвали мъртвите си в изящни мавзолеи, издълбани в огромните пясъчни монолити. До днес са запазени 111 гробници.

Тасия (Кения)

В наши дни голяма част от африканските сафарита са се превърнали в бърза разходка с бус по изровени пътища, от които ти падат пломбите, за да видиш две-три стада антилопи гну. На този фон резерватът Тасия предлага над 24 хил. хектара наистина девствена пустош, а къщичките за гости могат да поберат не повече от 12 души. Кацнали са на канара над платото Лайкипия, а долу се е ширнала Кения.

По изгрев слънце ще се впуснеш в пешеходно издирване на леопард в компанията на масайския си водач или ще научиш за лечебните свойства на различни растения. Ще се завираш по пещери, за да видиш древните рисунки на племето мокогодо. Ще стреляш с лък в пресъхнало речно корито, ще плуваш до водопад, докато вали дъжд, и ще разглеждаш животни, но не от кола, а от гърба на кон, камила или от волски впряг.

Залезът можеш да посрещнеш на скалите с чаша в ръка. За вечеря имаш избор - сам под звездите или с домакините около старата дървена маса, цялата във восък от свещи (пропуснахме да кажем, че електрическо осветление тук няма). А после се отдай на сладък сън под открито небе и рева на лъвовете. Повече - на TassiaSafaris.com.

Западните фиорди (Исландия)

Суровата същност на Исландия може да бъде усетена най-добре в Уестфьордс (Западните фиорди) - полуостров с формата на животински нокти, точно срещу Гренландия.

Започни обиколката си в библиотеката на водата Ватнасафн - впечатляваща модернистична сграда, където художникът Рони Хорн е изложил колони от разтопен лед, идващ от 24 исландски глетчера, всеки с различен цвят, в зависимост от геологичната му история.

После се насочи към ветровитите скали на най-западната точка на Европа - Латрабярг, където можеш да си общуваш с черно-бели тъпоклюни кайри на фона на среднощното слънце. Виж Westfjords.is за повече туристическа информация.

Оазисът Сиуа (Египет)

Флаерите в местния туристически офис тръбят: "Сиуа - първата и най-стара туристическа дестинация в света. Дали е така - не знаем, но поне е сигурно, че Александър Македонски е пресичал пустинята, за да дойде тук и да се консултира с оракула на Амун.

В наши дни до населения предимно с бербери от Либия оазис стига един-единствен асфалтов път. Европейските туристи се тълпят в екоселището без електричество Адрере Амелал, разположено срещу Бялата планина.

За по-консервативните туристи се грижи хотел "Албабеншал" в старата крепост в центъра на града. А насред дюните можеш да се поглезиш в Баните на Клеопатра, иначе казано - термален басейн. Повече - на SiwaOasis.com.

СПА на скалите в курорта Аяна (Индонезия)

Когато става дума за неподправена романтика, трудно може се конкурират двете СПА вили в балийския център Аяна. Кацнали на назъбени скали, около които се разбиват мощните океански вълни, вилите са свързани с останалата част на курорта чрез криволичещ мост.

Строежът на моста и вилите отнел половин година, защото работниците трябвало да се съобразяват с океанските приливи и отливи. Един съвет - номерът е да започнеш със 150-минутните масажни процедури към 16 ч., за да можеш по залез да се размажеш във ваната, пълна с листата на 500 рози. Можеш да поръчаш ягоди и шампанско, които вървят много добре с оглушителния рев на океана по здрач. Подробности - на AyanaResort.com.

Reggie's Jazz Bar (Индия)

Колоритният Раджастан предлага най различни удоволствия, но джазбарът на Реджи е несравним. Разположен на ръба на пустинята Тар, той е убежището на Реджи Сингх, братовчед на махараджата на Джодпур и собственик на близкия лагер за камили.

След вечеря дъвчещият пура домакин ще те покани в убежището си, декорирано с плюшени фотьойли и снимки на роднини от кралски произход, и ще те почерпи с домашен ром, докато пуска избрана музика - от джаз и блус до рок и поп.

Не се изненадвай, ако започне с Джон Лий Хукър, Арета Франклин и Бъди Гай, после плавно премине на "Стоунс", "Джърни" и Ван Морисън. Повече - на CamelCampOsian.com.

Глетчеровата магистрала (Нова Зеландия)

Питър Джаксън избра не само от патриотични подбуди Южния остров на Нова Зеландия, за да пресъздаде Средната земя на Толкин. Сред най-умопомрачителните маршрути тук е Глетчеровата магистрала, която включва 400-километрова отсечка, криволичеща през най-достъпните и ниско разположени глетчери на планетата.

Пътят започва от град Хокитика на западния бряг, известен със златната треска, случила се тук преди години, и продължава на юг по бруленото от ветрове крайбрежие, преди да навлезе във вътрешността през обсипани с лавандула земеделски земи. А там шофьора го чакат заснежените върхове на могъщите Южни Алпи.

Следват завои с всевъзможни ъгли и наклони, а пътят навлиза в националния парк Уестленд - дом на над 60 глетчера. После минава през още един планински парк и прохода Хааст, а кулминацията е "Шията" - седловина, разделяща езерата Ханеа и Уанака.

Къде другаде ще попаднеш на път, който започва от плажове сутринта, минава през джунгли по обяд, а следобед се вие през глетчери? Повече - на WestCoast.co.nz.

Ел Отро Ладо (Панама)

"От другата страна", както се превежда името на мястото, е някогашна пиратска територия - тук преди столетия британски и испански пирати се биели за плячка. Ел Отро Ладо се простира на 110 хектара по карибския бряг на Панама, на около час и половина път с кола от столицата Панама сити.

Първоначално построено като частна резиденция, Ел Отро Ладо се състои от четири вили, потънали в джунглата и достъпни само с лодка от историческия град Портобело. Въпреки че всяка вила е със собствен дизайн, имат общи черти - интериорът предлага варосани стени, оживени от модерна мебелировка, черно-бели фотографии и картини в карибски стил.

За отмора можеш да избираш между заобиколения от палми плаж, до който се стига след кратко пътуване с лодка, и "инфинити" басейна. За вечеря получаваш блюда от суперпресни морски дарове и силно мохито.

Регионът на Портобело някога е бил особено любим на Колумб и Франсис Дрейк. След няколко нощи в Ел Отро Ладо не е трудно да ги разбереш. За подробности - ElOtroLado.com.pa.

Източник: Termo.bg / Time.com