Да летиш над Гранд каньон с хеликоптер, да пътуваш с Транссибирската железница, да видиш Северното сияние, да посрещнеш Нова година в Сидни, да изкатериш най-високия африкански връх...

Маршрутите в списъка ни отвеждат до САЩ, Русия, Норвегия, Кения, Австралия, Африка... а най-незабравимото преживяване ви чака на малък остров от територията на Френска Полинезия... Ето кои са 10-те пътувания, които остават за цял живот:

10. Да видиш величието на Гранд каньон от хеликоптер

Фирмата Papillon Grand Canyon Helicopters е най-голямата за разглеждане на каньона и Лас Вегас от въздуха. Предлага еднодневни турове и такива с преспиване на самия Гранд каньон, а превозните средства са хеликоптер, самолет и автобус. Можеш дори да се разходиш по дъното на каньона и с лодка по река Колорадо.

9. Да стигнеш от Москва до Владивосток с Транссибирската железница

С изключение на пътуващия само два пъти месечно влак от руската столица до Пхенян, това е най-дългата жп линия в света - 9289 км през седем часови зони. Едно от разклоненията на трасето - Трансманджурската линия, ще те отведе до Пекин.

8. Да видиш северното сияние в Норвегия

Всички думи са излишни, достатъчно е да го зърнеш. За целта обаче небето трябва да е ясно.

7. Да посрещнеш Нова година в Сидни

Не стига, че Операта и мостът на пристанището са изключително красиви, но фойерверките, които озаряват небето над Сидни на празника, слагат в малкия си джоб повечето подобни шоуспектакли по света.

6. Да срещнеш моаите на Великденския остров

Това са онези огромни каменни статуи на острова, захвърлен насред Тихия океан. Човешките фигури с несъразмерно големи глави са древни произведения на коренните местни жители, наричащи парчето земя Рапа Нуи.

5. Да видиш изгрева от върха на Килиманджаро

Снегът на най-високата африканска планина (5895 м) рязко контрастира с тревистата савана в подножието й. А самите склонове на планината са невероятна комбинация от екосистеми, характерни за географските ширини от Екватора до Арктика.

Изкачването нагоре, макар че се състои само от ходене и не включва алпийски техники, си е доста трудно, изисква сериозна издръжливост и добро здраве. Така че, преди да го опиташ, със сигурност посети лекаря си.

4. Да се насладиш на красотата на Кения по време на сафари

Най-добрите сафарита се предлагат от Julius Safaris Day Trips. Освен Кения, можеш да обиколиш и Танзания. А ако не искаш да си част от група и имаш някакви специални желания и изисквания, собственикът Джулиъс Нзумби и екипът му ще се погрижат да ти осигурят много лично и незабравимо изживяване по време на сафарито.

3. Да се разходиш из руините на Мачу Пикчу

Мястото изглежда почти нереално красиво. Инките са построили на планинския връх на височина 2340 м дворци и различни други сгради, разположени на живописни тераси. Целият град е сякаш неделима част от околния пейзаж. По-авантюристичният начин да стигнеш дотам е да се изкачиш по планинската пътека. Трудно е, но гледките си заслужават.

2. Да видиш пирамидите в Гиза и да се спуснеш по Нил

Пирамидите вече опират в покрайнините на Кайро, но размерът им и усещането за история все още внушават огромен респект. А пътуването с кораб до Луксор и Асуан предлага, освен невероятни исторически забележителности, приятната прохлада и незабравимите гледки на най-дългата река в света.

1. Да спиш в бунгало над тюркоазеносините води на лагуната в Бора Бора

Бора Бора е най-универсалният отговор, когато става дума за съвършеното романтично пътешествие. Трудно ще намериш друго място в света, което да създава такова усещане за пълна откъснатост от ежедневието и потапяне в безоблачно спокойствие.

Природата тук е вълшебно красива - тюркоазена, прозрачна лагуна, а по средата й: висок, гъсто залесен планински връх. Чувството точно под теб да се плацикат ласкавите води, докато се излежаваш в бунгалото, трябва да се изпита поне веднъж в живота.

Престоят във Four Seasons Resort Bora Bora е много скъп, да не говорим за пътуването дотам, но персоналът компенсира с отдадеността си на идеята да достави максимално удоволствие на всеки гост.

Черешката на тортата са охладените и ароматизирани дрехи, които ти поднасят на корабчето, извозващо гостите до курорта. И така - Бора Бора е мястото, а поне мечтите са безплатни...

Източник: Termo.bg