В ябълка на раздора се превърнаха квотите за риболов на Брюксел

Исландия се отказа от кандидатурата си да се присъедини към Европейския съюз, съобщиха от външното министерство на Рейкявик. Така управляващата коалиция с евроскептични възгледи, изпълни предизборните си обещания, с които спечели изборите в страната през 2013 г., предадоха световните агенции.

Ябълката на раздора

Квотите за риболова, които Исландия трябваше да изпълни, са една от основните причини за решението. ЕС настоява северната държава да намали квотата за улов на скумрия, след като през 2010 г. Исландия я увеличи с мотива, че глобалното затопляне е накарало скумрията да мигрира на север. Оттогава множеството срещи и разговори по темата не успяха да доведат до взаимоизгодно решение.

"Интересите на Исландия са по-добре осигурени извън ЕС", се заявява в съобщението, публикувано на сайта на външното министерство на страната.

Премиерът Сигмундур Давид Гюнлаугсон припомни, че "никоя от партиите" на власт не е имала намерение да продължи работата, която би трябвало да се свърши преди присъединяването към 28-те държави членки на ЕС.

История на молбата за членство

Исландия подаде молба за членство в ЕС през юли 2009 г., в началото на световната икономическа криза. Тогава валутата на страната се беше сринала сериозно и опциите за включване в еврозоната се струваха примамливи. До февруари 2010 г. от ЕК дадоха положителен отговор на Исландия, а процедурата по приемане започна през юли същата година, пише АФП.

Преговорите обаче влязоха в задънена улица през април 2013, когато изборите в Исландия бяха спечелени от центристката Партия на прогреса и консервативната Партия на независимостта. Преговорите с ЕС бяха замразени през май 2013 г.

Исландия е член на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и прилага Конвенцията от Шенген, което позволява свободно движение на хората.