Властите в Смолянска област продължават разчистването на пътищата от преспите и падналите дървета в община Баните

Тази сутрин в района продължава да вали сняг. Валежите от мокър сняг започнаха към 4 ч. тази сутрин. Към момента новообразуваната снежна покривка е около два сантиметра, информира БНР.

Късно снощи има пропадане на пътното платно между Широка лъка и Девин

В участъка движението е ограничено и се извършва в едната лента. 

През цялата нощ продължи работата на екипите по възстановяване на електрозахранването и отваряне на пътищата до блокираните от преспите планински села. Вчера беше осигурен достъп до всички населени места в Рудозем и Мадан. Днес очакванията да се стигне до неделинските и усилията ще бъдат насочени към селата в община Баните. Голяма част от смолянските села все още са без ток.

"Имаме очаквания, че в посока Смилян, Могилица екипите на електроснабдителните дружества ще успеят да захранят и този район

който е с много големи населени места и много на брой. За съжаление обаче трябва да кажем, че по мои разчети около 30-40 населени места в областта ще имат още продължително прекъсване на електрозахранването. Говорим за порядъка на поне 5 дни. Това на този етап е най-притеснителното", каза областният управител Недялко Славов

"Относително спокойно, само три сигнала сме имали в оперативния център за паднали дървета в района на Пампорово. Отстранени са, пътят е освободен. Имаме един закъсал бус, който превозвал хляб. Той е изтеглен и е продължил по предназначението си. Други сигнали нямаме. Днес основните дейности са в община Баните. 

Продължаваме да обхождаме населените места и да доставяме храни и лекарства, 

тъй като, общо взето, проходимостта е само с два крака. 

В община Неделино цяла нощ е работила една машина и се надяваме вече да е пробила и всички населени места да са достигнати. В община Смолян в момента чакаме да тръгне ратракът от Мугла, да слезне долу и вече ще решаваме в зависимост от това в колко часа ще слезне, връщането обратно към Мугла за нова доставка на хранителни продукти и лекарства. Няма нуждаещи се хора от медицинска помощ и други нужди", каза директорът на пожарната в Смолян Красимир Шотаров.

Повече от седмица след началото на снежното бедствие все още няма достъп до над 100 селища в Кърджалийско, а в повече от 200 продължава да няма ток. 

Най-тежка е обстановката в община Ардино

Там е обявено и предупреждение заради очакваното снеготопене.

Велинградското село Бозьова бе отблокирано късно снощи, след като местните жители прекараха шест дни изолирани заради снега. Шест селища в района вече са с електрозахранване. За останалите единадесет се очаква, че ще получат ток по-късно днес.