20 чужденци, предимно от Италия и Япония, загинаха през миналия уикенд като заложници в Дака, а жертвите на камиона бомба в Багдад от съботната вечер достигнаха 292, което го прави най-кървавия терористичен акт на ИД досега

Ислямска държава (ИД) пое отговорност за съботния бомбен атентат на 2 юли в Багдад със стотици убити и ранени, както и за заложническата криза в Дака, където терористи избиха 20-ина чужденци.

В иракската столица хладилен камион, натъпкан с експлозиви, се взриви на оживена улица край ресторант и търговски обекти в централния квартал Карада.

Виж още: Официално: Войната в Ирак е била грешка

През трите дни на национален траур властите продължиха да издирват трупове под руините и първоначалният брой на загиналите нарасна двойно, като достигна 292. Повечето от тях се оказали хванати в капан в сградите на търговските центрове, обхванати от пламъците - и не могли да избягат поради липсата на аварийни изходи.

Идентифицирането на телата може да отнеме седмици. Сред жертвите на най-смъртоносната атака в града за тази година - и най-кървавия терористичен акт, осъществяван от ИД досега, - има и много деца, както и полицаи. 200 са ранените.

Ударът беше нанесен по време на традиционните празнични събирания след залез слънце по време на свещения месец Рамадан. По същото време втори атентат с кола бомба отне живота на петима души в друг район на града, също населен предимно с шиити.

Смъртоносните нападения бяха извършени седмица след като иракските сили за сигурност си върнаха контрола над Фалуджа, сочен от властите като база на ИД за нападения срещу Багдад, припомня БНТ.

Виж още: Да, ставащото в Ирак беше предрешено

Столицата се намира само на час път оттам, а Фалуджа беше в ръцете на екстремистите от 2014 г. насам, допълва Би Би Си. Под техен контрол са части от територията на страната към север и запад, вкл. втория по големина иракски град, Мосул.

Според наблюдатели посланието на ИД е ясно: въпреки пораженията на бойното поле, те все още са в състояние да нанасят удари по цивилни в центровете на големи градове.

Иракският премиер Хайдер ал Абади, който посети мястото на трагедията в неделя сутринта, беше освиркан от тълпата, а конвоят му - замерван с камъни. Само тази година в Ирак станаха няколко големи атентата, всеки от които с десетки жертви, а Багдад се смята за най-лошия град за живеене в света.

Виж още: Седем факта за Ислямска държава

Ден по-рано заложническа криза в столицата на Бангладеш завърши с 28 убити, сред които деветима италиански бизнесмени от текстилната индустрия, седмина японски хуманитарни служители, американец и индиец.

Трагедията се разигра в Holey Artisan Bakery в дипломатическия квартал на Дака. Загинаха и двама полицаи, а общо 30 души бяха ранени. При щурма на сградата след 12-часова обсада командосите спасиха 13 от заложниците и ликвидираха шестима от нападателите.

Извършителите на най-смъртоносното терористично нападение в страната са били известни на правоохранителните органи. Младите мъже били от заможни семейства и получили образованието си в частни училища и университети, а не в мюсюлмански семинарии и медресета, откъдето ислямистките групировки набират членовете си.

Макар отговорността да беше поета от ИД, вътрешният министър обяви, че нападателите са принадлежали към местна муджахидинска групировка, забранена преди повече от десетилетие.

Междувременно в ранните часове на 4 юли, когато е националният празник на САЩ и краят на Рамазана, в Саудитска Арабия се състояха отделни, но координирани нападения в три различни града.

Край джамията на пророка в свещения град Медина самоубийствен атентат отне живота на четирима служители от силите за сигурност и рани петима. Експлозия на кола бомба имаше и в населения предимно с шиити град Катиф.

По-рано терорист камикадзе се взриви и край американското консулство в Джеда. Атентаторът, забелязан при паркинга на отсрещната болница, бил неутрализиран от охраната с изстрели.

При детонирането на бомбата са ранени двама от пазачите. Дипломатическото представителство беше атакувано и през 2004 г., когато загинаха девет души.

Източник: БНТ, Би Би Си