Филмът открива тазгодишния фестивал "Северно сияние" (24 септември-1 октомври), а ето и другите акценти в програмата, чийто финал е с "Биофилия" на Бьорк

Седмият софийски фестивал за кино от Скандинавия и Прибалтика "Северно сияние" е от 24 септември до 1 октомври в Дома на киното, културен център G8, "Евро синема" и кино "Одеон". В програмата влизат 15 премиерни филма от Дания, Естония, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

Откриването е с исландския "Купон на макс", отличен за най-добър актьор (Олафур Дари Олафсон) на фестивала в Карлови Вари и с наградата на публиката в Корк. Филмът от 2013 г. е с оригинално заглавие "XL" и има 12 номинации за исландските филмови награди "Едда".

Сюжетът му представя живота на депутата Лейфур Сигурдарсон - непоправим женкар, известен с алкохолните си подвизи, който е принуден да се лекува в клиника от своя приятел, премиера на Исландия.

Преди да бъде публично озаптен, Лейфур кани приятелите си на запомнящ се пир, по време на който виждаме отблизо обкръжението му и се запознаваме с шокиращото му минало.

Сред акцентите на фестивала е и новият филм на Сьорен Краг-Якобсен "Часът на риса" (2013). Заедно с Ларс фон Триер, Томас Винтерберг и Кристиян Левринг, Краг-Якобсен е едно от емблематичните имена на манифеста "Догма 95".

Филмът му има три номинации за датските награди "Роберт": най-добър филм, най-добра актриса (Софи Грабьол) и най-добра поддържаща актриса (Сигне Егхолм Олсен).

В рамките на фестивала ще бъдат отбелязани две годишнини. Единственият игрален филм за най-известния финландски композитор Ян Сибелиус - "Сибелиус" (2003) е в програмата във връзка с честването на 150 години от рождението му.

150 години се навършват и от рождението на забележителния норвежец Едвард Мунк. По този повод премиерно в София се показва "Викът на Мунк". Сред творците, които споделят по какъв начин им е повлияло творчеството на гения, са Лив Улман, Марина Абрамович и Трейси Емин.

Носителят на две награди от фестивала във Венеция "Срещата на випуска" (Återträffen / The Reunion, 2013) представя новото шведско кино. Филмът е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля в продукцията.

"Срещата на випуска" е спечелил десетки награди досега: най-добър филм от фестивалите в Дъблин и Брюксел, приз за режисьорски дебют от фестивала в Стокхолм, две статуетки от Шведската академия - за филм на годината и сценарий, отличието на младежкото жури от фестивала в Братислава.

Фотогалерия: Еволюцията на Бьорк

В края на "Северно сияние" зрителите имат възможност да видят две ексклузивни прожекции на визуалното пиршество "Бьорк: Биофилия".

Фестивалът на северното кино се организира от сдружение "Позор" с подкрепата на Nordisk Kulturfond, посолствата на Дания, Норвегия, Швеция и Финландия у нас и Исландския филмов фонд.

Виж още: Северното сияние - мечтата на всеки пътешественик

Източник: сдружение "Позор"