Къде хората от третата възраст имат най-добри условия за живот

Пенсионерите в България живеят по-зле от пенсионерите във Виетнам, Шри Ланка и Перу, Еквадор и Чили показва класация на условията за живот на хората от третата възраст, проведена от неправителствената организация "Хелпейдж интернешънъл" сред 96 държави. 

Страната ни заема 49-о място. От страните в региона пред нас са Румъния (45-о място), Унгария (39-о място) и Словения (26-о място), но пък условията за българските пенсионери са по-добри, отколкото в Гърция, която е на 79-о място в класация, Турция (75-о място), Сърбия (66-о място) и Хърватия (61-во място).

Най-добър е животът за хората от третата възраст в Швейцария, Норвегия и Швеция. Най-зле са възрастните в Афганистан, Малави и Мозамбик.

Фактори

Факторите за изготвяне на класацията включват показатели, като продължителност на живота след навършване на пенсионна възраст, общо здраве, достъпна среда, доход, грижа на близките, усещане за граждански свободи и т.н.

По показател способности и степен на заетост след излизане в пенсия, България бележи ръст от 45-а позиция през 2014 г. на 27-ма тази година. Това се дължи най-вече на увеличението на работещите пенсионери. 

По отношение на мизерията сред хората над 65 г. отново сме в средата на класацията - 46-о място. Тук най-проблемните аспекти са здравето, продължителността на живот и достъпа на възрастните до обществен транспорт, усещането им за сигурност, степента, в която могат да разчитат на близките си.

Възрастните над 65 г. у нас са почти изцяло покрити от държавното обществено осигуряване, но бедността не е малка - 18,8% получават по-малко от половината средна заплата за страната. 

Виж още: Щастието идва на 52 години

Очакваната продължителност на живота след навършени 60 г. е 19. От тях 14,5 години се очаква да минат в добро здраве. Почти половината българи на възраст 55-64 работят. Голям процент - 83%, казват, че имат близки, на които могат да разчитат, а 55% са доволни от възможностите за избор на този етап от живота си.

Източник: в. "Сега"