Дневно в страната влизат по около 5 млн. лв. от транзакции на българи, живеещи в чужбина

Темата за икономическите имигранти и бежанците е сред водещите в целия Европейски съюз. Често обаче в нея забравяме колко много българи живеят зад граница и подпомагат икономиката ни.

Паричните преводи от чужбина вливат в БВП на страната ни солидни финансови инжекции. Макар и да сме член на ЕС, парите на емигрантите са сила, на която разчитат много семейства у нас.

Дневна инжекция за икономиката

Само за първите девет месеца на тази години българските емигранти са вкарали в икономиката на страната близо 1,25 млрд. лв. 

Средно на ден работещите зад граница българи вкарват у нас по около 5 млн. лв., като това са само парите, които минават през банки и платежни институции и БНБ ги засече, пише "Монитор". 

Реалната сума вероятно е поне двойно по-голяма, защото освен през банките, пари се носят на ръка. Освен това не малки суми влизат и през системите за онлайн парични преводи.

В единната валута на ЕС това прави 637,5 млн. евро. Сумата е почти идентична с тази, получена от роднините на емигрантите за първите девет месеца на 2014 г. - 636,3 млн. евро., като до края на миналата година сумата почти удари 1 млрд. евро

Само през септември тази година емигрантите са превели по сметки у нас 70,5 млн. евро. Най-голямата сума, получена през 2015 г. е влязла през май - 82,7 млн. евро. Тогава тя мина притока на преките чужди инвестиции.

Откъде идват парите

От САЩ към България година у нас се изпращат 97 млн. долара. Това представлява 0,174% от БВП на страната, показва скорошно изследване на сп. "Тайм"

Най-много пари в българската икономика влизат от Испания, където българската общност е най-голяма. Оттам като парични преводи в страната ни се получават 198 млн. долара годишно. 

От Германия са 113 млн., от Великобритания - 74 млн. долара. От Русия идват 7 млн. долара. Любопитното там е, че според данните от мигрантите в България Русия получава 13 млн. долара. Средно емигрантите от България пращат в страната по 1300 долара годишно на човек.

Колко влиза в икономиката ни от гастарбайтери

Според данните от скорошен доклад на БНБ само за първите шест месеца на 2015 г. българите, работещи в чужбина са превели в икономиката ни 431,5 млн. евро чрез банкови преводи към близките и роднините си у нас. 

Почти толкова била и сумата, изпратена от гурбетчии през същия период на 2014 г. - 430.8 млн. евро. Само през юни емигрантите са превели на близките си в България 72.9 млн. евро.

Според експерти реалният размер на средствата, които българите в чужбина носят, е много по-голям. Причината е, че статистиката на БНБ отчита само трансферите през банките и компаниите за парични преводи, но не и внасяните суми кеш.

Виж още: Емигрантите вкарват в България 3 млрд. евро на година

Според Боян Захариев от институт "Отворено общество" средно на месец в страната влизат между 80 и 100 млн. евро, заработени от български граждани в чужбина. Той прогнозира, че паричният поток от българските емигранти ще продължи да се увеличава, като по негови думи в момента той представлява 3-4% от целия БВП на страната.

Източник: "Клуб Z", в. "Животът днес", в. "Банкеръ", НСИ, "Монтор"