Предизвикателството да изпитваш удоволствие от работата

Безспорно парите винаги са били една от най-добрите мотивации да бъде свършена определен тип работа. А и тези хартийки са се превърнали в неизменна част от всекидневието, необходими във всяка сфера на живота ни. Или поне така си мислим, поне така сме свикнали.

Освен парите обаче, има едни общочовешки вътрешни сигнали, които определят качеството на работата ви - или работата на вашите подчинени. Затова е добре да бъдете информирани кои са онези неща, които всъщност са значими за хората.

Всеки лидер и добър мениджър знае, че отношението към онези, с които работиш, е ключово. В същото време много често хората повтарят, че независимо от предложената сума, не биха останали във фирма, където ги карат да се чувстват зле и "да се прибират разплакани всяка вечер".

Виж още: 11 мита за работата, в които сме програмирани да вярваме

Така се оказва, че парите всъщност са необходим, но не и достатъчно добър мотиватор. Ето няколко по-различни, личностни стимула за по-ефективна и ползотворна работа:

1. Резултатите от постигнатото могат да ни направят по-продуктивни

Изследванията доказват, че когато се обърнем назад и видим добре свършената си работа, се отключва една вратичка към креативността. Мотивирани сме да продължим по същия начин, да не занижаваме нивото и очакванията, а напротив - да "вдигнем летвата", дори и само за пред нас.

Съответно би се отразило позитивно на нас и настоящата ни задача, ако предишните ни успешни проекти са видими около нас.

Виж още: Успехът ражда успех

2. Чувството, че трудът ни е оценен

Особено важно напомняне за мениджърите, ръководителите на екипи и всеки, който по една или друга причина оглавява група хора. Когато бъде показано индивидуално внимание и признание на положените усилия, служителите са по-склонни да продължат да вършат работата си добре. Ако обаче не се чувстват оценени, имат нужда от повече пари, за да опитат отново.

3. По-трудните проекти провокират креативността ни и предизвикват интереса

Ако проектът е "облечен" по интересен начин, човек може да се заеме с него, дори и ако това не влиза в компетенциите му. Не една теория се базира на начините, по които трудностите мотивират хората.

В работата често препятствията променят играта, защото ни карат да излезем от автоматизираното си ежедневие и да потърсим различни гледни точки. Подобно нещо предразполага не просто към повече внимание към работата, но и обогатява личността.

Виж още: За креативността и продуктивността

4. Ако знаем, че плодовете на нашия труд ще помогнат на някого, се засилва мотивацията ни на подсъзнателно ниво

Тук един от най-ярите примери може да бъде даден с неправителствените организации, чиято основна цел обикновено е кауза за целия екип. Когато знаем, че от нас зависи друг човек - неговата работа, неговия живот, неговите спестявания, - сме в състояние да вършим работата си по-отговорно.

5. Обещанието ни прави по-склонни да си свършим работата

Подсъзнанието може да бъде много коварно - особено за онези, които държат на обещанията си. "Казана дума, хвърлен камък" - може да ви коства нерви, притеснения и допълнително напрежение, но като сте обещали, ще го направите.

Чувството за дълг и отговорност могат да бъдат разяждащи, но и да ви донесат положителната мотивация да приключите с работата възможно най-бързо.

6. Увереност в способностите

Когато сме сигурни в себе си и в сферата, където работим, се справяме по-бързо със зададените задачи. Мотивирани сме да се себедокажем, да се надградим и да се изтъкнем. В този случай егото действа положително, стимулирайки личността за постигане на повече - или поне на онова, което изискват от нея.

Затова комплиментите са толкова важни, както и положителните резултати от труда. Именно те изграждат увереността и самочувствието, важни за всеки човек.

Виж още: Седем типа служители, които трябва веднага да повишите

7. Любими изображения помагат на концентрацията

Отместването на погледа, разсейването дори или малките почивки въщност са необходими на нашето съзнание и действат положително върху работата. Според направено изследване снимки на сладки животни, красиви места или нещо друго, което би ви допаднало, значително увеличават концентрацията.

Виж още: Разсейването на работа повишава продуктивността