Ако искате компанията ви да постигне велики неща и да стане пазарен лидер, трябва да правите онова, което правят долуспоменатите хора

1. Те живеят, ядат и дишат своята работа

Разбира се, че трябва да подтиквате служителите си да търсят баланс между работата и личния си живот! С това наум, когато откриете онези редки птици, които толкова обичат онова, което правят, че буквално живеят за работата си, не поставяйте мотивацията им под въпрос. Не се борете с нея. Просто ги оставете да действат.

2. Те не търпят статуквото

Съдействието и колективната работа са популярни организационни идеи, и това е разбираемо. Но те често водят до стадно мислене и поведение. Истинските предприемачи не искат да слушат как трябва да си вършат работата или защо не могат да я свършат. Щом си наумят нещо, те просто искат да го направят. Не се опитвайте да ги спрете. Вместо това ги поставете на лидерска позиция.

3. Те откриват проблемите... и ги решават

Хората с предприемаческо мислене имат шесто чувство за това, което клиентите искат или от което се нуждаят – дори и самите клиенти още да не знаят какво е то. Те са родени унищожители на проблеми.

Виж още: Да напуснеш работа по запомнящ се начин

4. Те ви казват онова, което не искате да чуете

Вероятно най-вредоносният аспект на бюрокрацията е, че тя поражда съгласни с всичко хора, които захаросват истината и се покриват при проблем. Служителят, който ви казва суровата истина, въпреки риска, който има смелостта да направи необходимото, щом е изправен пред трудности, е рядко съкровище.

5. Когато говорят, хората ги слушат... и следват

Визионерите са лидери по природа. Когато говорят за идеите си, те го правят с такава искрена страст, че тя отеква в душите на хората. Слушателите започват да разбират за какво става въпрос на лично ниво. И са готови да слушат и да следват оратора.

6. Те правят всичко възможно, за да си свършат работата

Когато става дума за изпълняване на задачи, някои хора са като питбули. Забият ли зъби в някакво предизвикателство, те не пускат, докато не постигнат целите си. Непременно трябва да ги задържите в своята организация.

7. Те се вълнуват от компанията, сякаш е тяхна собствена

Новаторите влагат всичко от себе си в технологията, продукта, идеята – всичко, което буди страстта им. Работата им е като дете. Ще направят и невъзможното, за да й помогнат да се разрасне, дори и компанията да не е тяхна.

Виж още: 5 съвета как да си поискаме повишение

Стив Тобак, консултант по мениджмънт, Inc.com / "Мениджър Нюз"