Вярно ли е, че колкото повече се потиш, толкова повече получаваш, пита се Майкъл льо Бьоф в книгата си "Да работим умно", където развенчава някои популярните (полу)истини от трудовото ни всекидневие

"За да бъдат доволни от работата си, на хората са им необходими три неща: да са подходящи за нея, да не се претоварват и да имат усещането, че са успели" - с този цитат от Джон Ръскин започва книгата на Майкъл льо Бьоф "Да работим умно: Как да постигнем повече за по-малко време" (изд. "Наука и изкуство", 1993 г., превод Стоянка Сербезова).

В нея авторът е формулирал и основните митове (идеи, ценности, предубеждения и теории) относно трудовия процес, в които сякаш са се запечатали в съзнанието ни като азбучни истини.

Проблемът според Льо Бьоф е, че в повечето ситуации те са, в най-добрия случай, непълни истини, а в най-лошия - пълни фантазии. Много от нас ги изпълняват автоматично, но резултатът е

повече работа, придружена с фрустрация, без почти никакви постижения

Ако позволите такива глупави схващания да управляват поведението ви, вашето време и енергия ще бъдат насочени към безплодни усилия, съветва авторът на "Да работим умно".

Според него първата гигантска крачка към умението да се работи е човек да открие всички неразумни схващания за трудовия процес, към които се придържа, да ги извади наяве и да ги види такива, каквито са.

Глупавите мисли трябва да бъдат преднамерено разобличавани, преди да сте се заели да ги изхвърлите от живота си, категоричен е Льо Бьоф. Списъкът не е съвършен или изчерпателен, но ако сте честен към себе си, вероятно ще се видите в поне няколко от тях.

Мит 1 - Колкото повече се потиш, толкова повече получаваш

Наречен от някои "синдром на кофите с пот", този мит би ви накарал да повярвате, че резултатите са пряко свързани с това колко усилено работите. Има множество поговорки в потвърждение на представата за равенство между резултатите и отделената пот:

"Дръж рамото си до воденичното колело, а носа си до точилото" (работи от тъмно до тъмно - бел. пр.), "Работата краси човека" и мисълта на Едисън: "Геният е 1% вдъхновение и 99% пот" са само някои от примерите.

Когато на мнозина от нас бъде зададен въпросът "Къде е ключът към успеха?", първото нещо, което отговаряме, е:

"В усърдната работа"

На пръв поглед такъв е случаят с Конрад Матисън, който през 1897 г. е бил президент на най-голямата компания за рафиниране на захар. Запитан от репортерите в какво се състои тайната на успеха му, той отговорил:

"Моят успех, както се изразявате, се дължи единствено на усърдна работа... Тръгнах от нулата. Когато дойдох на Запад, започнах работа в старата Чикагска компания за рафиниране на захар. Назначиха ме като майстор за долар и половина на ден... Постепенно ме повишаваха и ме направиха президент на компанията."

Това, което Конрад е забравил да каже на репортерите е, че е завършил университета Йейл, че баща му е бил президент на компанията и че е заел поста му само четири години след като е започнал работа като майстор. Както отбелязва сатирикът Дон Маркуиз (1878-1937):

"Когато някой ви каже, че е забогатял с усърдна работа, попитайте го чия?"

Много се говори за усърдна работа и успех, но също толкова често усърдната работа върви ръка за ръка и с провала. Някои се трудят усърдно и биват уволнявани. Други полагат усилия да сключат брак и пропадат. Трети учат упорито, но не успяват да преминат в по-горни класове, да завършат и да си намерят работа.

Понякога упоритата работа наистина отличава успеха от неуспеха. Въпросът е в това, че сме склонни да преувеличаваме нейната стойност и да пренебрегваме други, също толкова важни критерии за успех. Въпросът е в това, че сме склонни да преувеличаваме нейната стойност и да пренебрегваме други, също толкова важни критерии за успех. За щастие или нещастие резултатите рядко са пропорционални на пролятите кофи с пот.

А ако държите рамото си до воденичното колело и носа си до точилото, ще си осигурите две неща: изкривена стойка и сплеснат нос.

Мит 2: Активност означава продуктивност

Мит 3: Работене през нощта

Мит 4: Най-добрият начин да се свърши работата е да я свършиш сам

Мит 5: Най-лесният начин е най-добрият

Мит 6: Усърдната работа е добродетел

Мит 7: Работата не е удоволствие

Мит 8: Има само един най-добър начин

Мит 9: Повече дисциплина означава по-малко свобода

Мит 10: Справедливост за всички

Мит 11: Работим най-добре, когато сме под натиск

Източник: Майкъл льо Бьоф, "Да работим умно: Как да постигнем повече за по-малко време" (изд. "Наука и изкуство", 1993 г., превод Стоянка Сербезова)