Сеизмологичната служба на северната държава е обявила код оранжев за природно бедствие

Има голяма опасност най-голямата вулканична система в Исландия да изригне отново. За това са били предупредени всички авиопревозвачи, които имат полети над Европа, пише UReport.

За последните четири години сеизмолозите са регистрирали засилена активност на земните пласове в региона около вулкана Бардарбунга. Той е част от системата Ватанйокул, макар че до сега няма регистрирано изригване. Въпреки това за последните 48 часа в региона са усетени над 1500 труса.

Властите в Исландия вече са предприели мерки по въпроса и вече са затворени някои пътища, а евакуацията на хората от северната част на страната, където се и намира вулканът.

Ако Бардарбунга изригне, границите на Исландия ще бъдат временно затворени, което ще затрудни максимално влизането и излизането в страната.

Виж още: Допиши историята на реката

От сеизмичния център на северната държава са обявили оранжев код за възможност изригване на вулкана, въпреки че магмата все още се движи на около 10 км под земята.

Преди няколко години Исландия преживя подобно природно бедствие. През 2010 г. облакът, предизвикан от изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл, затвори за полети небето над Европа. Между 14 и 20 април тогава голяма част от въздушното пространство над Северна Европа бе покрито с пепел, а над 20 страни временно спряха въздушния си трафик.

Виж още: 10 реални причини за края на света

Това доведе до спирането или пренасочването на над 100 000 полета, а индустрията на въздухоплаването понесе щети за около 200 млн. долара изгубени приходи. Отделно загуби понесоха туристически фирми, както и куп производители, чиято продукция се транспортира по въздуха.