Исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон, чиято офшорна компания беше разкрита от международното журналистическо разследване, подаде оставка

На втория ден от масовите протести в Исландия министър-председателят на страната подаде оставка заради разкритията за офшорната фирма, която притежавал в семейно съдружие.

40-годишният Сигмундур Давид Гунлаугсон, лидер на дясноцентристката Прогресивна партия, заемаше премиерския пост от 2013 г.

Сега функциите му се поемат от земеделския министър Сигурдур Инги Йохансон, който е негов заместник в партията.

Преди дни той прекъсна интервю за разследващо предаване на шведска телевизия след въпрос за връзките му с компания, кредитирала с милиони фалирали исландски банки по време на финансовата криза в страната през 2008 г. - уверявайки, че делата му са напълно прозрачни.

Виж още: Панамските документи - как световният елит си пере парите

При публикуването на данни от т.нар. Панамски документи в неделя вечерта обаче се потвърди, че съпругата му Ана е закупила въпросната фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови, през 2007 г., за да инвестира пари от наследството си.

Самият той имал 50% дял във Wintris, което не оповестил публично, когато през 2009 г. бил избран за депутат, а осем месеца по-късно продал своя дял на съпругаа си за 1 долар.

Миналаа година премиерът договорил споразумение с кредиторите на фалирали исландски банки и то довело до значително облагодетелстване на жена му, което той успял да прикрие.

Недоволството в исландското общество беше провокирано както от конфликта на интереси, така и от двуличието му, защото Гунлаугсон определял чуждите кредитори като "лешояди" - каквато се оказала и фамилната им компания.

След избухването на скандала в началото на седмицата той се опита да запази позициите си, като поиска от президента разпускане на парламента. В крайна сметка обаче се принуди да поема еднолично отговорността и подаде оставка.

Завършил бизнес администрация, Гунлаугсон беше най-младият премиер в историята на Исландия, а по времето, когато пое поста - и най-младият демократично избран правителствен ръководител в света.

Виж още: След разкритията в "Панамските документи" - коментарите у нас

Източник: Би Би Си