Най-голямото разкритие на финансови измами в историята на журналистиката уличава дори бивши и настоящи държавни глави

Панамските документи (Panama Papers) - може би най-голямото изтичане на секретни документи в историята на журналистиката, -  разкрива ясно схемите, с които някои от най-влиятелните хора по света от руския президент Владимир Путин до личности от шоубизнеса и дори звездата на ФК "Барселона" Лионел Меси са се облагодетелствали в сделки за милиони и милиарди.

Глобалното разследване води екип от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Интернационалното проучване #Panama Papers

се базира на огромен обем от данни. До тях преди повече от година се e добрал германският в. "Зюддойче цайтунг" - и впоследствие е споделил с ICIJ, който организира глобалното журналистическо разследване.

Над 11,5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на тайни в историята на журналистиката. В разследването участие са взели над 370 журналисти от 109 медии в 76 държави по света.

За около една година те са проучили 2,6 терабайта данни, съдържащи информация за 214 488 фирми на клиенти от 202 държави, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 г. и декември 2015 г.

Документите са изтекли от базираната в Панама юридическа кантора "Мосак Фонсека" и съдържат данни за офшорните сметки на държавни ръководители, наркокартели, мафиоти, корумпирани политици и всякакви хора, укриващи по една или друга причина доходите си.

Виж още: 62-ма печелят колкото половината човечество

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако се съобразяват със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, за да бъдат сигурни, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. 

Схемите

В данните има информация за банки, които са били двигател за създаването на трудни за проследяване компании на Британските Вирджински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, които банките са създали за свои клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Документите свързват настоящи и бивши лидери, вкл. дългогодишния управник на Египет Хосни Мубарак и сирийския президент Башар Асад с незаконни финансови транзакции, отбелязва ДПА. 

"Панамските документи" разкриват как 12 държавни лидери са сред 143-мата политици, техните семейства и близки сътрудници от цял свят, които са използвали офшорни данъчни убежища.

V koi strani ima ofitsialni darzhavni litsa zameseni v ofshorni skandali ot panamskite dokumenti
Карта на страните по света, в които официални държавни лица са замесени в офшорните скандали, излезли в "Панамските документи"

Путин и неговите приятели

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава. Намерени са данни за поне 100 финансови сделки - сред тях и сделки за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един - парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Виж още: Би Би Си: Тайното богатство на Владимир Путин (целият филм)

Според данните близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент.

Негов първи приятел - виолончелистът Сергей Ролдугин - е в центъра на схема, чрез която пари от руски държавни банки изчезват в офшорни зони. Банка "Россия", наричана още "Банката на Путин", се смята за инструмента, чрез който е изградена мрежата от офшорни компании.

Сред националните лидери с офшорни богатство са още пакистанският премиер Наваз Шариф, бившият министър-председател на Ирак Аяд Алауи, украинският президент Петро Порошенко, Алаа Мубарак, син на бившия президент на Египет, министър-председателят на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон.

Шестима членове на британската Камара на лордовете, трима бивши депутати от британската Консервативна партия и десетки дарители на политически партии във Великобритания са имали офшорни активи.

Великобритания и лордовете

Сред разкритите е и бащата на британския премиера Дейвид Камерън - Иън Камерън, който почина през 2010 г. Според документите той е помогнал за създаването на фонда "Блеърмор холдингс" в Панама, в чиито рекламни материали се казва, че "не носи отговорност за данъчно облагане на своите приходи или капиталови печалби". В рекламите се твърди още, че фондът на Камерън "няма да бъде предмет на корпоративен данък или данък върху печалбите във Великобритания". 

Семействата на най-малко осем настоящи и бивши членове на политбюрото на Китайската комунистическа партия също имат скрито офшорно богатство.

И много други схеми

Сред клиентите на "Мосак Фонсека" са 23 физически лица, на които са били наложени санкции заради подкрепата им за режимите в Северна Корея, Зимбабве, Русия, Иран и Сирия. Фирмите им са регистрирани на Сейшелските острови, Британските Вирджински острови, в Панама и други подобни юрисдикции.

Ключов член на Комисията по етика на ФИФА, която би трябвало да оглавява реформата в поразената от скандали за корупция световна футболна централа, е действал като адвокат за физически лица и фирми, наскоро осъдени за корупция. 

Звездата на "Барселона" Лионел Меси пък е включен заедно с баща си заради схеми за укриването на 4 млн. евро данъци.

Анализаторите на ICIJ са идентифицирали стотици хиляди компании, свързани с хора в над 200 държави по света. Става дума за огромен брой съобщения от електронна поща, финансови отчети, паспорти и корпоративни документи, насочващи към тайните собственици на банкови сметки и компании в 21 офшорни зони.

Виж още: Как мафията в Мексико пере парите си

Освен това големи банки са участвали в създаването на офшорни компании, които е трудно да бъдат проследени и свързани с конкретни хора.

България в "Панамските документи"

В "Панамските документи" фигурират и над 150 български граждани, пише в. "24 часа", който е българската медия в проекта чрез журналистката Алексения Димитрова.

Поне 50 компании, шест фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Вирджински острови.

Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, живеещи в чужбина.

Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години, заявява Мар Кабра един от редакторите на проекта. Според журналистите изтеклата информация е 46 пъти по-обемна от материалите, които станаха известни като "Уикилийкс".

Източник: "Гардиън", Би Би Си, El Confidencial, "24 часа", "Зюддойче цайтунг"