Основно интересът на чуждите инвеститори продължава да е към автомобилостроенето, машиностроенето и аутсорсинга

Фирма, която оперира най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай "Алибаба", проучва възможността да изгради логистична база край Бургас. Тя ще е нещо като разпределителен център за стоките, купени от европейците.

Това съобщава шефът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, цитиран от в. "Български фермер" Три часа водихме разговори с китайците, инвестицията е солидна - от 100 млн. евро нагоре, казва той.

Виж още: Уроците на Джак Ма за успех в живота и бизнеса

Над 28 са запитванията за инвестиране в България, стойността на проектите, които евентуално ще се реализират, е 1,7 млрд. лв. Янев обаче пояснява, че осъществяването на всичките тези проекти не е 100% сигурно, тъй като някой може да се откаже или да се насочи към други страни.

Основно интересът продължава да е към автомобилостроенето, машиностроенето и аутсорсинга.

"Помагаме с информация и за проекти в селското стопанство, въпреки че те са към Министерството на земеделието. Проектите са за изграждане по нови технологии на големи оранжерии, които да използват отпадна топлина. Те са в близост до тецове, минерални води, около "Лукойл", казва шефът на инвестициите.

Към този момент е сигурно, че има 14 нови преписки за сертифициране на проекти с клас "А", "Б" и приоритетни инвестиции. Те са за 400 млн. лв. и след реализирането им ще се отворят 3000 нови работни места.

След инвеститорите е и "Магна пауъртрейн" - Пловдив, собственост на един от водещите в света доставчици на елементи за световната индустрия. Компанията разширява присъствието си в България. Magna има 305 производствени предприятия и 88 развойни и търговски центъра в 27 държави. Друг инвеститор е немската компания Osram, която строи завод за осветителни системи в Пловдив.

Виж още: Най-голямата китайка частна компания иска да инвестира у нас

Източник: в. "Български фермер"