Предприемачество по китайски от основателя на "Алибаба груп"

Джак Ма е милиардер и интернет предприемач, основател на платформата за онлайн търговия "Алибаба" и първият китаец на корица в сп. "Форбс". Ето някои негови съвети за успех в живота и бизнеса, които са основани на личния му опит и биха били полезни не само на предприемачите.

Грешката, за която съжалявам най-много

През 2001-ва казах на 18 от моите колеги, с които бях предприел тази предприемаческа авантюра, че мениджърските позиции са най-високото ниво в кариерното им развитие - а постовете на вицепрезидент и изпълнителни директори трябва да попълним с външни кадри.

Години по-късно професионалистите, които бях наел, си бяха тръгнали, а онези, в чиито способности се усъмних, станаха вицепрезиденти и директори.

Вярвам в два принципа:

Твоето отношение е по-важно от способностите ти. По същия начин твоето решение също е по-важно от онова, което умееш!

Не можеш обединиш хората, като ги накараш да мислят еднакво, но можеш да обединиш, като ги накараш да имат обща цел.
Няма смисъл да се опитваш да унифицираш мисленето им - 30% така и няма да ти повярват. Не позволявай на своите колеги и служители да работят за теб - вместо това нека работят за обща цел. Много по-лесно е да обединиш компанията около обща цел, отколкото около даден човек.

Кое отличава лидера от редовия служител?

Лидерът не трябва да се сравнява със служителя си в техническите умения. Служителят ви трябва да притежава по-високи технически умения от вас - ако не е така, значи сте наели грешния човек.

И тогава с какво да се открои бизнес лидерът?

Лидерът трябва да е визионер, да гледа в перспектива и да вижда бъдещето в много по-голяма степен от служителя.

Лидерът трябва да има твърдост на характера и упоритост, за да умее да понесе онова, което служителите не могат.

Лидерът трябва да притежава по-голяма издръжливост и способност да приема провалите, като си взима поука от тях.

Качествата на добрия лидер, изведени оттук, са неговата далновидност, упорство и характер.

Не се ангажирайте с политиката

Човек трябва да съзнава, че парите и политическата власт никога не могат да вървят ръка за ръка. Влезете ли веднъж в политиката, вече не мислите за парите. А след като веднъж сте започнали бизнес, не си и помисляйте да се ангажирате политически.

Срещата между парите и политическата власт е като близостта на кибритена клечка с експлозив - очакване за взрив.

Въпроси за размисъл пред младото поколение

Какво е провалът? Да се предадеш.

Какво е устойчивост? След като си преминал през трудности, мъки и разочарования - само тогава ще разбереш.

Какви са задълженията ти? Да си по-прилежен и по-амбициозен, да работиш по-упорито от останалите. 

Само глупакът говори чрез устата си. Умният човек използва мозъка си, а мъдрият - сърцето си.

Родени сме да изживеем живота

Винаги си казвам, че сме родени на този свят не за да работим, а да се наслаждаваме на живота. Тук сме, за да улесним и подобрим живота на хората. Ако прекарвате целия си живот в работа, рано или късно ще съжалявате.

Без значение колко успешна е кариерата ви, трябва винаги да помните, че сме тук, за да живеем. 

За конкуренцията

Само глупаците подхождат към конкурентите си с агресия. Ако приемаш всеки като свой враг, ще бъдеш заобиколен само от врагове. 

Когато се съревновавате един с друг, няма място за ненавист - тя ще ви провали.

Съревнованието в бизнеса е като игра на шах. Ако изгубиш, винаги може да изиграете още една партия. Но без свади между играчите.

Истинският бизнесмен и предприемач няма врагове. И веднъж след като осъзнае това, нищо няма да е в състояние да го спре. 

Не превръщайте оплакването и хленченето в навик

Ако от време на време се оплаквате или хленчите, не е кой знае какъв проблем. Ако обаче ви стане навик, това прилича много на алкохолната зависимост - колкото повече пиеш, толкова по-зле става. По пътя към успеха ще забележиш, че успелите хора не хленчат, нито пък се оплакват особено често.

Светът може да не запомни какво си казал, но със сигурност няма да забрави какво си сторил.

Съвети към предприемачите

Истинските шансове са тези, което никой не е в състояние да види.

Винаги позволявайте на служителите си да идват на работа с усмивка. 

На първо място трябва да са клиентите / потребителите, на второ място - служителите, а едва на трето се нареждат акционерите в компанията. 

Адаптирайте се към промените още преди другите да са забелязали настъпването им.

Забравете за парите и как ще ги заработите.

Вместо да внедрявате дребни хитринки и номера, за да минете между капките, се фокусирайте върху стабилността и дългосрочните планове. 

Вашето отношение определя колко далеч ще стигнете.

За предприемачеството

Големият шанс често не може да се обясни съвсем понятно, а нещата, които имат просто и ясно обяснение, често не са най-добрите и благоприятни възможности.

За съдружник трябва да си намерите някой, чиито умения допълват вашите. Не е задължително да е успял.

Намерете точните хора, не най-добрите.

Най-ненадеждното нещо на този свят са човешките взаимоотношения.

"Безплатно" е най-скъпата дума.

Днес е тежко, утре ще е по-зле, но вдругиден ще е прекрасно.

Четирите "Не" на предприемачеството

Най-плашещите неща, когато започваш нов бизнес, са неспособността да прецениш обстановката адекватно, да бъдеш сноб, да не си в състояние да гледаш в перспектива - а също и да не можеш да поддържаш първоначалното високо темпо. 

Ако не знаете всичко за своите конкуренти или ги подценявате, или сте прекалено самоуверен и не виждате как конкуренцията се превръща в реална заплаха, със сигурност ще изостанете зад тях. В този израз не бива да бъдеш онези, за които се говори в трето лице, множествено число: Първо те пренебрегват, после ти се надсмиват, после влизат в битка с теб, а накрая ти печелиш.

Дори ако конкурентът ви е от по-малък мащаб или по-слаб, трябва да го приемете сериозно и да се отнасяте с него като с равен. И обратно - дори конкурентът ви да е от значителен мащаб, не трябва да се боите от него и да приемате себе си като слабак.

За началото на собствен бизнес

Какво означава да започнеш собствен бизнес? Ще изгубиш стабилния си доход, правото да подадеш молба за отпуск или да излезеш в болничен, както и привилегията да получаваш годишни бонуси.

От друга страна обаче, това означава също, че доходът ти вече няма да бъде ограничен, ще използваш времето си по-ефективно и вече няма да се налага да молиш хората да ти правят услуги или да ги питаш за разрешение.

Ако имаш различна умствена нагласа, изходът също ще е различен; ако взимаш решения, различни от решенията на хората около теб, животът ти също ще бъде различен от техния.

За златните възможности

Ако над 90% от тълпата казва "Да" в одобрение на някакво предложение, със сигурност ще изхвърля това предложение в кошчето за отпадъци. Причината е проста: ако толкова много хора намират предложението за добро, със сигурност също толкова много вече ще работят по него и шансът да го реализираме вече не ни принадлежи.

Източник: vulcanpost.com; Adme.ru