Живял през VI-VII век, той е провъзгласен за патрон на онлайн потребителите заради създаването на първата енциклопедия

Католическата църква отбелязва на 4 април деня на Свети Исидор, архиепископ Севилски. Теологоът, географ, астроном, юрист и медик е признат за покровител на учениците и студентите, а от 2001-ва насам е и покровител на потребителите на компютри и интернет, разказва блогът на Nakratko.bg "Истории от историята. Факти, събития, личности".

Испанският епископ ерудит се ражда през 560 г. от н.е. Произхожда от семейство на знатен римлянин и дъщерята на крал на вестготите. В ранните си години Исидор получава блестящо за времето си образование. На 30-годишна възраст, след като почива по-големият му брат Лендра, той наследява епископската катедра в испанския град Севиля.

Под перото на Исидор излизат няколко десетки съчинения, сред които "История на кралете на вестготите, вандалите и свевите", "За раждането и смъртта на отците", "За знатните мъже". Освен това той пише трактати с научен характер: "За порядъка в творенията", "За природата на вещите"; назидателни сборници: "Сентенции", "Синоними", "Някои алегории на Светото писание", "Книга за числата", както и редица църковни и манастирски правилници. Оставя и богат архив от кореспонденцията си със съвременниците си.

Той е автор на една от първите книги по етимология. Първи представя трудовете на Аристотел в Испания и заради това се смята за патрон на учениците и студентите. Най-голяма известност Исидор си спечелва за

създаването на първата енциклопедия

Etymologiae в 20 тома. Мнозина смятат това творение за равностойно с изобретяването на интернет и онлайн енциклопедиите. В 20-те раздела на книгата са изложени сведения по граматика, риторика, медицина, история, право, космология, теология, агрономия, зоология и редица други области на знанието.

Etymologiae се ползва с огромна популярност през Средновековието. До наши дни са достигнали над 1000 преписа от творбата. Именно тази енциклопедия става причина св. Исидор да бъде провъзгласен за покровител на интернет, честван на датата, когато е починал през 636 г. - 4 април.

В конкуренцията за патронажа над Световната мрежа

Исидор "побеждава" св. Текла и св. Педро Регалдо, който живял през XV век и се прославил, че уж можел да се намира едновременно в два различни манастира, отстоящи на 77 км един от друг. Същността на чудото му се разглежда като сходна с възможността, която предоставя интернет днес - да се "пренасяме" моментално в коя да е точка на света.

Св. Текла е била кандидат за този патронаж заради силата на молитвите й. Твърди се, че отправените към нея молитви помагат да се разрешават компютърни проблеми. Тя е особено милостива към

покаялите се спамъри и любители на пиратски софтуер

Конкуренцията е силна, но в крайна сметка папа Йоан Павел II избира св. Исидор, позовавайки се на това, че преди всичко Световната мрежа е огромна съкровищница на практическото и теоретично познание на човечеството. Творението на Исидор Etymologiae за съвременниците му е подобно на интернета днес.

От 1996 г. Светият престол ненатрапчиво присъства във виртуалното пространство. За последните 20 години Ватикана се "обзаведе" не само със собствен официален сайт - Vatican.va (чиито уебсървъри работят на три компютъра, наречени в чест на архангелите Рафаил, Михаил и Гавраил), но и с профили в социалните мрежи "Фейсбук", "Инстаграм", YouTube и Pinterest.

Виж още: Проучване: Папата е по-популярен от световните лидери

Източник: History.nakratko.bg