Резултатите са от международно социологическо изследване, огласено в навечерието на католическия Великден. У нас одобрението за Светия отец е 49%

Папа Франциск е по-популярен от който и да било политически лидер по света, твърди проучване на общественото мнение, осъществено от WIN/"Галъп интернешънъл". Римокатолиците и юдеите имат най-високо мнение за личността на Светия отец, съответно с 85 и 65% одобрение. Положително отношение изразяват още мнозинството атеисти и агностици, както и над половината протестантска общност.

В допитването са участвали представителна извадка по около 1000 души от 64 държави. В България изследването е проведено между 30 октомври и 5 ноември чрез пряко лично интервю сред 1009 пълнолетни български граждани. 

Най-висока е оценката за папата в Португалия (94%), Филипините, с 93% одобрение, и родната му Аржентина (89%). Следват Италия (86%), където е седалището на Светия престол, Колумбия (84%), Ливан и Испания (80%), Перу (79%), Полша и Еквадор (78%).

Видео: Защо папата събра рекордна тълпа в Манила

Най-ниският му рейтинг е регистриран в Тунис, Турция и Алжир, където отрицателните оценки превишават положителните, докато в Азербайджан повечето анкетирани (87%) признават, че не са запознати с дейността му.

У нас той се ползва с одобрението на 51% от българите, колкото в Нигерия и Холандия, където обаче има по-висок дял на неодобрение. Тук неодобрението е едва 2%, а 46% не са изразили отношение.

"Одобрението към Папа Франциск в България е на стойности, близки до средното за Европейския съюз. Имайки предвид, че ние не сме католическа страна, а и общото равнище на религиозност у нас е под средното за Европа, българските симпатии към настоящия папа са особено силни, вероятно главно поради социалните му послания. Забележително е, че нашият нетен резултат +49 (разликата положително-отрицателно отношение) е по-висок от страни като Чехия, Германия, Холандия и Гърция", коментира Кънчо Стойчев от българския клон на "Галъп".

Виж още: Папата с послание към всички граждани на Европа

Разликата между одобрението и неодобрението е средно 41 пункта, като по този показател той изпреварва US президента Барак Обама, който има 30 пункта, германския канцлер Ангела Меркел (13 пункта), британския премиер Дейвид Камерън (10 пункта) и френския президент Франсоа Оланд (шест пункта). Далеч от споменатите, с повече негативни мнения, отколкото положителни, е руският президент Владимир Путин (-10). 

От няколко дни насам Светия отец има и профил в "Инстаграм" - Franciscus, както се изписва името му на латински. Микроблогът му в "Туитър" e @Pontifex.

Източник: "Галъп интернешънъл"