Според външния ни министър Европа няма нужда от толерантност, а от уважение - първо към себе си и корените си и после към другите

Ние имаме огромен проблем с години наред провежданата политика на концептуален мултикултурализъм и културен релативизъм. Ерата на мултикултурализма и културния релативизъм е приключила. Това заяви външният министър Даниел Митов пред Би Ти Ви, критикувайки цялостната политика на държавите от ЕС към малцинствата.

"Европа години наред се опираше на ценности като толерантността, за да интегрира хора. Толерантността е пасивна ценност - толерираш някой, когото смяташ за не равен, не изискваш от него нищо повече от същата толерантност. Толерантността създаде гетата в Западна Европа, където голяма част от хората не можаха да се интегрират", подчерта Митов.

Уважение, а не толерантност

Той посочи, че истинската ценност, която Европа трябва да прилага, е уважението - първо към себе си и корените си и после към другите.

"И в името на хората, които загинаха, ние сме длъжни да защитим Европа - категорично да защитим начина на живот, който тези граждани искат", подчерта Митов.

Виж още: "Защото културата означава също да пием по питие, да споделим храна..."

По негови думи след падането на Берлинската стена Европа е живяла в условията на "голямо спокойствие, комфорт, разглезеност", но се е оказало, че степента на политическа интеграция не е достатъчна за бърза и адекватна реакция в ситуация като тази в Брюксел.

"Трябва да кажем средното - Европа трябва да продължи да приема много насериозно не само заплахата, а и идеята, че граничи не само с географски ландшафти, а и с опасни идеи. Идеи, които се стремят да разрушат самата Европа, идеите върху които стои. Европейската цивилизация е атакувана от няколко страни", заяви министърът.

Бежанската вълна и България

Митов заяви, че на този етап няма информация за увеличен миграционен натиск върху нашите граници. Според него в бежанската криза, обхванала Европа, "България стои добре" заради работата на институциите, държава и цялото общество.

Стана ясно, че с помощта на гръцките и турските власти работят и механизми за ранно предупреждаване.

Виж още: Огнян Минчев след атентатите в Брюксел: Какво още трябва да се случи?​

Даниел Митов посочи, че, по искане на България, в споразумението между ЕС и Турция е включено искане Анкара да не позволява създаването на нови маршрути за имигрантите. Визовата либерализация за гражданите на южната ни съседка пък е свързана с изпълнението на 72 условия, сред които е и споразумението за реадмисия с нашата страна.

"След като главният секретар на МВР е опровергал информацията, означава, че съответните оперативни действия са били проведени. След като няма опасност е излишно да създаваме паника", коментира Митов предупреждението на Държавния департамент за риск от атентат в София.

По думите му след атентатите в Брюксел е имало експертна среща, на която са били обсъдени и актуализирани антитерористичните планове на институциите.

Източник: Би Ти Ви