Запазването на човешкото достойнство беше ключова тема в речта на папа Франциск пред евродепутатите в Страсбург.

Темите за имиграцията, защитата на околната среда, човешките права и демокрацията също присъстваха в словото, с което Светият отец призова Европа "да преоткрие най-доброто в себе си".

В речта си пред Европейския парламент в Страсбург папа Франциск призова европейският проект да акцентира не толкова върху икономиката, колкото върху неотменимите права на човека.

Той се обяви в подкрепа на имигрантите, опазването на околната среда, предоставянето на подходящо и всестранно обучение на младите, гарантирането на достойна работа за всеки.

При откриването на официалното заседание председателят на ЕП Мартин Шулц констатира, че загубата на доверие от хората в политиката, на национално и европейско ниво е "огромна". Той подчерта, че няма институция, която да може да функционира без подкрепа: "Ето защо всички трябва да си сътрудничим, за да възвърнем изгубеното доверие."

Шулц наблегна на общите цели, които имат ЕС и Католическата църква - насърчаване на ценности като толерантност, уважение, равенство, солидарност и мир - и добави, че Европейският съюз е "за приобщаване и сътрудничество, не за изключване и конфронтация".

Човешки права и достойнство

Бих искал да отправя послание за надежда и кураж за всички граждани на Европа, заяви пред евродепутатите папа Франциск.

Той напомни, че достойнството е било централна концепция в процеса на възстановяване на Европа след Втората световна война, и даде висока оценка, защото "насърчаването на правата на човека е ключово в ангажимента на ЕС да защитава достойнството на личността" - както в рамките на общността, така и в отношенията с трети държави.

Вярата в човека и в неговото достойнство беше в центъра на амбициозния политически проект, наречен "Европейски съюз", но какво достойнство може да има човек, останал без храна и без работа, попита Негово светейшество.

Европейският парламент има отговорност към запазването на демокрацията за народите на Европа: не бива да се позволява на демокрациите да се срутят под натиска на мултинационални интереси, които не са универсални, предупреди още папа Франциск.

Според него е дошло време за насърчаване на политики, които създават работни места, но преди всичко е необходимо достойнството на работещите да бъде възстановено чрез осигуряване на подходящи условия на труд.

Околна среда и миграция

Европа винаги е била първа в усилията за насърчаване на екологията, подчерта папата в речта си. Опазването на околната среда означава тя да не бъде рушена, но също така и "да се използва за добри цели" - например осигуряване на храна за нуждаещите се, а не разхищения.

Папа Франциск засегна и въпроса за миграционните потоци към ЕС, като каза: "Не можем да оставим Средиземноморието да се превърне в обширно гробище" - подчертавайки, че хората, които пристигат с лодки, се нуждаят от "приемане и помощ".

Според него Европа ще бъде в състояние да се справи с проблемите, свързани с имиграцията, "само ако е в състояние ясно да отстоява своята собствена културна идентичност".

Медиите акцентират и на отправените от Светия отец критики, с неговата констатация:

"В много части се сблъскваме все по-често с впечатление за умора и застаряване, за една Европа, приличаща на

"баба", която вече не е плодовита и жизнена

Като резултат великите идеи, които вдъхновяваха Европа в миналото, вече губят привлекателност и са изместени от бюрократичните процедури на европейските институции."

Една от болестите на Европа днес е самотата - тя е в очите на възрастните, изоставени на съдбата си, на младите, които нямат отправна точка, и в замъглените погледи на имигрантите, подчерта още папа Франциск.

"С горчивина трябва да кажа, че в политиката се говори все повече за икономически и технически въпроси, а не за човека. Той е сведен до продукт, до болтче в механизма, което може да бъде изхвърлено, когато вече не е нужно", каза още папата пред евродепутатите и ги призова да поставят в центъра

човешкото същество, което не може да бъде обект на интереси и търговия

Както при предишната папска визита в Европейския парламент - на Йоан Павел Втори преди 26 години, и този път беше отправено послание за разширяване на Евросъюза.

Според папа Франциск присъединяването на балканските страни може да бъде отговор на идеала за мир на един регион, който е изстрадал много заради конфликтите от миналото, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел. 

Папа Франциск бе посрещнат в Страсбург от председателя на ЕП Мартин Шулц. Снимки: Европейски парламент