Идеята ще компенсира вдигането на пенсионната възраст от догодина

Хората, които са в предпенсионна възраст, но са останали без работа, да получат възможност да се пенсионират по-рано. Идеята е на социалния министър Ивайло Калфин, който ще я предложи за разглеждане от Министерски съвет при обсъждането на бюджета за 2015 г., пише в. "24 часа".

По-ранно пенсиониране за сметка на по-висока възраст за пенсиониране

Според идеята на Калфин хората, на които не им достигат 2 години до навършване на възрастта или стаж, биха могли да се пенсионират с намалена пенсия, обясни Калфин вчера. Условие в случая е да са безработни и да нямат друга възможност за доходи, за да им се позволи предсрочното излизане в пенсия.

По-ранното пенсиониране трябва да компенсира онези хора, които няма да могат да съберат необходимия стаж заради увеличаването на възрастта за пенсия от следващата година, обясни социалният министър.

Виж още: Замразяват минималната заплата за догодина

Калфин коментира, че сегашните програми за заетост на хора в предпенсионна възраст са направени така, че всъщност те не могат да ги ползват.

По 4 месеца за година

Според него схемата за ранно пенсиониране ще бъде обсъждана заедно с увеличението на възрастта. Засега единственият ясен вариант е предложението на финансовия министър Владислав Горанов да се размрази нарастването на възрастта с по 4 месеца на година. 

Виж още: Калфин: Мъжете да се пенсионират на 64 г., жените - на 61

Калфин ще настоява обаче за по-плавно вдигане на възрастта и разсрочване на увеличението за повече години. "Избраният вариант трябва да положи основите на дългосрочна реформа", категоричен бе вицепремиерът по социалната политика.

Той обаче отказа да обсъжда конкретните си предложения, преди да ги е договорил с министър Горанов и премиера Бойко Борисов.