Калфин поясни още, че замразяването на възрастта миналата година не е било последвано от разговор за пенсионната реформа

"Бюджетът на Европейската комисия има пряко отношение към България. В момента има неразплатени фактури на стойност 30 млн. евро. Така че бюджетът на ЕК има пряко отношение към страната ни", заяви на брифинг след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от Novini.bg

Той определи като напрежение, рискът ЕК да не изплати пари на България по програми. 

Калфин коментира и възможността за излъчване на заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). По думите му, най - важното е Тристранният съвет да стане прозрачен. 

Пенсионна стратегия

Няма как цялостната пенсионна стратегия да се реши изцяло, коментира Ивайло Калфин.

Министърът разясни кога според действащото законодателство трябва да се пенсионират мъжете и жените. Той обясни, че ако няма промени, догодина мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените на 61 години. 

През 2014 г. мъжете трябва да се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. 

Трябва да се търси дългосрочния проблем в пенсионната система, коментира още Ивайло Калфин. Българската социална сфера зависи до голяма степен от европейския бюджет, заяви министърът на труда и социалната политика. 

Виж още: Възрастта за пенсиониране ще се повишава

Замразяване на пенсиите

На въпрос дали е поръчано на НОИ да се сметне вариант за бюджет, при който ще има замразяване на пенсиите през първите четири месеца на 2015 г., Калфин отговори, че по принцип в НОИ са обсъждани различни сценарии. Колегите работят, поясни той. 

Относно швейцарското правило и факта, че ако то се прилага така, както е въведено, разликата, ако се сметне дефлацията, увеличението трябва да е с 1,9%. Увеличаването на пенсиите и въобще на ниските доходи в страната е изключително важно нещо, каза още министър Калфин.

Виж още: Коледни надбавки за пенсионерите все пак ще има