Симон Портър става част от програмата "Шекспир в музиката" под дигентството на Максим Ешкенази на 7 април в зала "България"

Цигуларката Симон Портър, една от най-успешните млади изпълнителки на класическата музика в САЩ, гостува този четвъртък, 7 април, на Софийската филхармония под диригентсвото на Максим Ешкенази.

Заедно с българския оркестър тя изпълнява някои от най-красивите музикални произведения, вдъхновени от героите на Шекспир. Концертът им е част от програмата "Шекспир в музиката", с която Софийската филхармония отбелязва 400 години от смъртта на гениалния творец. 

Симон Портър е призната за изгряваща звезда със завладяваща енергия, музикална завършеност и изпълнен с живот звук. Нейните изпълнения са описвани като "дръзки" ("Сиатъл таймс") и виртуозни ("Лондон таймс"), а самата Симон е определяна като "съвършен камерен музикант" ("Дейли телеграф").

Цигуларката прави соловия си дебют едва 10-годишна със Сиатълския симфоничен оркестър, а на международна сцена - три години по-късно с британската Кралска филхармония. На 18 тя вече свири с филхармониите на Ню Йорк и Лос Анджелик, както и с Филаделфийския оркестър. Миналата есен тя се завърна в зала "Уолт Дисни" за концерт с Лосанджелиската филхармония, този път под палката на Густаво Дудамел. 

Симон Портър свири на цигулка Джовани Батиста Гуаданини от 1745 г.

За българската публика тя ще свири концерта на Менделсон, след като е пожънала триумф със същата творба заедно с Лосанджелиския камерен оркестър през декември. 

В програмата на 7 април:
Феликс Менделсон-Бартолди - Концерт за цигулка и оркестър
Сергей Прокофиев - Сюита из балета "Ромео и Жулиета"
Ленард Бърнстейн - Симфонични танци из "Уестсайдска история"

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала "България“. За онлайн резервации - сайта на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония