Бизнесменът Петро Порошенко, 48-годишен, спечели президенските избори в страната като независим кандидат още на първи тур с над 50% от гласовете, изпреварвайки значително бившата министър-председателка Юлия Тимошенко

Петро Порошенко е определян като "олигарх", а сп. "Форбс", което го нарича "украинския Уили Уонка", изчислява активите му на 1,3 млрд. долара.

Той обаче има и значителен опит като политик, с четири мандата като депутат във Върховната рада - от собствената си формация "Солидарност", Партията на регионите, в която бе и отстраненият президент Виктор Янукович, и "Наша Украйна" на Виктор Юшченко.

През 2012 г. е министър на икономическото развитие и търговията в правителството на Микола Азаров, а преди това (2009-2010 г.) ръководи външното министерство в кабинета на Тимошенко.

През последните седем години е в управителния съвет на националната банка.

По собствените му признания започнал бизнеса си с внос на какаови зърна. При приватизацията изкупува няколко бонбонени фабрики, обединени в основаната през 1996 г. корпорация "Рошен" (Roshen, от собствената му фамилия - Порошенко), които сега са най-големият производител на сладкарски и захарни изделия в Украйна.

Пралините "Вечерен Киев" са сред най-популярните продукти на "Рошен"

През 2005 г. е разследван във връзка с обвинения в корупция, които така и не се доказват.

Завършил е международни икономически отношения в Киев в самия край на 80-те и първоначално се ориентира към академична кариера. През 2002-ра става и доктор по право.

Роден е през 1965 г. в Болград - неофициалната столица на бесарабските българи.

Притежава, естествено, и медия - информационния тв Канал 5 (5.ua).

Баща на четири деца - две момчета и две момичета.