Неплащането на данъци и влагането на средства в офшорни сметки се превръщат във все по-мащабен проблем, сочи доклад на "Оксфам интернешънъл", огласен преди форума в Давос

През 2015 г. 62-ма души, 53-ма от които мъже, са притежавали богатство, равностойно на имуществото на 3,6 млрд. души, съставляващи по-бедната половина от човечеството.

Данните от подобни сравнения сочат, че от 2010-а насам състоянието на най-богатите 62-ма е нараснало с 44%, с над половин трилион долара до 1,76 трилиона. Тогава обаче същото богатство е било съсредоточено в ръцете на значително по-малобройна група - 38,8 души.

През това време по-бедната половина от човечеството е обедняла с около 1 трилион долара, което е спад с 41%. От началото на века те са получили едва 1% от общото увеличение на световното благосъстояние, половината от което е отишло у най-богатия 1% от населението.

Виж още: 1% от жителите на Земята държат половината от световното богатство 

За близо четвърт век средният годишен доход на най-бедните 10% от световното население нараства с по-малко от 3 долара годишно, което прави под 1 американски цент на ден.

Данните са от доклад на "Оксфам интернешънъл" за социалното неравенство, огласен преди форума в швейцарския курорт Давос. Според цитираната статистика производителността на труда нараства, но ръстът на заплатите изостава спрямо темповете й.

Ключова тенденция, която обяснява концентрацията на доходи и имущество в ръцете на малцина, е нарастващата възвращаемост на капитала спрямо труда, обясняват от "Оксфам".

От организацията за борба с бедността сочат като една от причините избягването на данъчното облагане и облекченията върху капиталовите печалби. Според цитираните данни в офшорни сметки се намират 7,6 млрд. долара на физически лица - повече от брутния вътрешен продукт на Великобритания и Германия, взети заедно.

Масовото неплащане на данъци, което се превръща във все по-голям проблем, ощетява държавните бюджети, като води до орязване на социалните плащания и финансирането на жизненоважни услуги в публичния сектор. Освен това правителствата разчитат все повече на непрякото облагане, например с ДДС - тежест, която пада непропорционално върху най-бедните.

Виж още: Офшорните фирми няма да имат достъп до обществени поръчки 

От анализа на "Оксфам" за дейността на 200 водещи компании било установено, че девет на всеки 10 имат присъствие в поне един "данъчен рай". През 2014 г. корпоративните инвестиции в региони на "данъчен рай" са нараснали четирикратно спрямо 2001-ва.

Особено фрапиращи са данните за Африка - в офшорни сметки се намира 30% от състоянието на най-богатите жители на континента, общо 500 млн. долара, а загубите за държавните икономики се изчисляват на 14 млрд. долара годишно..

Друг акцент в доклада е нарастващата пропаст между доходите на средния служител и ръководните кадри.

От 2009 г. насам възнагражденията за шефовете на водещите американски компании са скочили с над 50%, докато средната надница едва е помръднала надолу.

Но не само в САЩ е така - главният изпълнителен директор на водещата индийска фирма в областта на информационните технологии изкарва 416 пъти повече от средностатистическия си служител.

Жените съставляват мнозинството от най-нископлатената работна ръка, като са съсредоточени в сектори с най-голяма несигурност на работното място. Едва 24 представителки на нежния пол са начело на някои от 500-те компании в списъка на сп. "Форчън".

Виж още: Какво мисли българинът за работещите жени

Източник: Оксфам интернешънъл