Как да помогнем на организма да се изчисти от тях

Чувствате се отпаднали и постоянно уморени, тялото ви тежи, не ви се става от леглото, не ви се захваща с абсолютно нищо, не Ви се ходи никъде... Уж не сте болни, а имате чувството, че нямате сили за каквото и да било.

Отдавате го на пролетната умора и започвате да се храните по-обилно, за за доставите на организма необходимите му вещества, пиете повече кафе и пушите цигари, разчитайки да ви ободрят. Възможно е да се почувствате по-добре, макар и за кратко, затова продължавате в този дух, без изобщо да подозирате, че тялото ви е акумулирало много токсини.

Проблемът се задълбочава, докато не си дадете ясна сметка, че имате нужда от пречистване.

В динамиката на всекидневието от нас се иска да сме дейни и енергични на практика непрестанно, без да даваме почивка на ума и тялото. За целта поддържаме тонуса си с кафе, цигари, диетични хапчета и хормонални таблетки, като се осланяме да ни държат бодри и постоянно в добра кондиция.

Уви, този ефект е само временен. Именно тези стимуланти причиняват скоростна загуба на енергия и емоционални неблагоразположения: депресия, нежелание за участие в собствения живот, неприемане на действителността, главоболие, спад в имунната система и обща отпадналост. 

Какво представляват токсините

Токсините са вещества, които са способни да причинят редица вреди на тялото. Когато се натрупат в организма, те стават причина за появата на най-различни здравнословни проблеми, вкл. нарушения на метаболизма, наддаване на тегло, хранителни алергии.

Естествено, най-добре би било да избягваме тези токсини, но това в днешно време се постига е много трудно. Колкото и да се стараем, понякога просто не можем да избягаме от средата, в която живеем.

От нас зависи да търсим по-чист въздух и вода, да консумираме по-здравословна храна, да избягваме нездравословния начин на живот.

Всъщност самият организъм също си има начини да се прочиства и от външните, и от вътрешните токсини - и прави това всеки ден.

Детоксикацията е процес, в който участват много органи:

бъбреците, пикочния мехур, черния дроб, кръвта, белите дробове, кожата, червата. Според някои учени той е най-активен нощем, докато спим. Други вярват, че това се извършва периодично, по няколко пъти на ден.

Понякога обаче тялото е твърде затормозено и не успява да се изчисти от токсините - и тогава ги складира някъде, където в дадения момент е по-безопасно. Така в организма възникват туморни образувания и кисти или други болестни хронични състояния.

Най-разпространени и най-вредни за организма са

бялата рафинирана захар и цигарите

Захарта е почти във всяко ястие, а безалкохолните напитки ни осигуряват краткотраен прилив на енергия. Това обаче, което не знаем, е, че т.нар. "бяла отрова" се отразява върху нивата на калций, фосфор, глюкоза и има вреден ефект за имунната система и ензимите в черния дроб.

Прекалената консумация на рафинирана захар може да предизвика камъни в жлъчния мехур, хемороиди, разширени вени, отслабено зрение, автоимунни заболявания като артрит, астма и множествена склероза, депресия, хранителни алергии, заболявания на венците, главоболие, мигрена.

Възможно е също така да влоши и функционирането на панкреаса, надбъбречните жлези, черния дроб, бъбреците, да увреди капилярите.

Цигарите са друг широко разпространен източник на токсини. Никотинът пряко засяга способността на тялото да усвоява пълноценно жизненоважни хранителни вещества. Вторичните продукти на цигарения дим са над 500 химикала, които имат огромно негативно въздействие върху процеса на детоксикация.

Тютюнопушенето причинява увреждане на клетките, което с времето води до редица здравословни неразположения: високи нива на холестерол, коронарни проблеми, заболявания на белите дробове и повишен риск от остеопороза.

Токсините в околната среда

Краткият списък с най-големите замърсители включва: летливи органични съединения (природен газ, бензин, керосин), перхлорат, азбест, някои видове плесени и мухъл, фталати (които увеличаватт гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите), пестициди, радиоактивност, редица медикаменти, тежки метали, някои от Е-тата в храната.

Рисковете за здравето, свързани с тези вещества, са добре документирани в научната литература, но за съжаление, се пренебрегват от твърде много хора. Например най-конвенционално отглежданата пшеница се пръска с глифозат (токсичен хербицид) точно преди прибиране на реколтата. Може би именно това е причината, поради която толкова много хора страдат от алергии към пшеницата (или глутена в нея), свързани с нарушения в храносмилането.

Месата и млечните продукти

пък са натъпкани с токсични антибиотици, пестициди и синтетични хормони, което увеличава риска от метаболитни заболявания и нежелано наддаване на тегло.

Поради неинформираност или просто незаинтересованост ние, като общество, често позволяваме узаконяването на толкова много опасни вещества и дори не си даваме сметка за това. 

А всъщност бихме могли да избегнем поне онези, които са въпрос на информиран избор. Чрез пълноценното хранене с плодове и зеленчуци плюс периодично спазване на детоксикиращ режим ще помогнем на тялото да се освободи от натрупаните токсични вещества, за да получим така необходимата ни енергия - и произтичащото от това добро самочувствие.

Добрата детоксикационна програма

трябва да взима предвид индивидуалните нужди и начина на живот. Нещо повече, изчистването на отровите от организма би следвало да започне с елиминирането на някои ежедневни навици, които често са свързани именно с присъствието на токсини в дома.

Например - да се избегне използването на домакински почистващи препарати, които са обременени с опасни химикали. Същото се отнася и до ароматизаторите за въздух, които можете да замените с лампи за етерични масла. Ако имате възможност, е добре да се обградите с много стайни растения, които да почистват въздуха по естествен път.

Организма си, който среща много трудности в непрекъснатата борба с нахлуващите в него токсични вещества, можем да улесним с

DetoxiFive (ДетоксиФайв) - формула от пет натурални съставки,

със специфични механизми за подпомагане на естествените обменни и пречистващи процеси в организма. Продуктът допринася за защита на клетките от оксидативен стрес, както и за нормално функциониране на имунната система.

Aндрографисът ускорява обезвреждането и елиминирането на токсините чрез черния дроб и жлъчката. Андрографолидите в андрографиса намаляват вредата върху черния дроб от употребата на алкохол и приема ня някои лекарства.

Леспедезата пречиства по уникален механизъм кръвта и съдовата мрежа на бъбреците. За разлика от повечето диуретици, които просто промиват пикочните пътища, леспедезата подобрява работата на гломерулите (клъбца от кръвоносни съдове), филтриращи кръвта от отрови.

Мащерката се използва ефективно при широк спектър белодробни проблеми. Благоприятният ѝ ефект се дължи на ценните етерични масла. Те биват абсорбирани от лигавицата, където стимулират жлезистите й клетки и власинките на епитела. Така се подобрява елиминирането на секретите, микробните тела, замърсителите от околната среда, дериватите на тютюна и т.н.

Репеят е особено ценен при повечето проблеми с кожата и косата. Активните му вещества стимулират отделянето на отпадъците от кръвта и лимфния поток, което оказва влияние върху цялостното снабдяване на органите с кръв и хранителни вещества. Освен това репеят укрепва съединителната тъкан и спомага да се елиминират застоялите в тялото течности.

Органичният селен също е изключително важен за организма. Той е мощен антиоксидант и основен клетъчен протектор, предпазващ от токсичния ефект на тежките метали. Оптимизира сърдечносъдовата система и стимулира имунитета.