Какво е мнението на икономисти и анализатори като Кольо Парамов, Емил Хърсев, Илиян Василев, Александър Маринов

"Панамските документи" са началото на края на офшорната система, обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви икономистът Кольо Парамов. Според него зад последните разкрития относно парите в офшорни компании прозира опит на САЩ да намери свежи финансови средства след управлението на Барак Обама.

И според Емил Хърсев е странно, че в "Панамските документи" няма сметки на американски граждани. По думите му информацията е силно филтрирана.  

"Не е престъпно да имаш компания в която и да било държава

Престъплението е в това да крадеш данъци. Еквивалентът у нас е да се прехвърлят фирми на безимотни граждани. Прикриването и анонимността са в основата на съвременния капитализъм", коментира Хърсев. 

Според Илиян Василев документите от Панама тепърва ще дават своите плодове. Темата не е нова, просто сега в нея влизат и по-пикантни за медиите проблеми за ръководители на авторитарни режими, футболни звезди или хора, които правят новините, но това е процес, тръгнал от самото създаване на офшорните зони, смята бившият ни посланик в Русия.

Виж още: Докладът на "Оксфам" за социалното неравенство

"В никакъв етап от развитието на офшорните зони правителствата не са били беззащитни. Те просто са били под влиянието на значителни и силни лобистки кръгове, които са се възползвали, от една страна, от офшорните зони, а те, от друга страна, са станали възможни именно заради бездействието на тези правителства", обясни той пред БНР и допълни:

"Ефектът от разкритията за здрави общества ще бъде оздравителен, а за общества, които нямат такъв институционален инстинкт за борба с такива явления и смятат за нормално висши политици да крият пари и да ощетяват държавата с това, че не плащат данъци,

ефектът няма да бъде голям

В България ние не страдаме от липса на информация за злоупотреби с власт, пред очите ни правят подобни разкрития и институциите мълчат."

Виж още: Офшорните фирми няма да имат достъп до обществени поръчки

Василев напомня, че разликата между американската данъчна служба, германската данъчна служба и нашите, вкл. руската, по отношение разкриването на данъчни престъпления, е от небето до земята. По думите му всеки, запознат с дейността на данъчната служба в САЩ и острата й борба срещу т.нар. "данъчен рай", не е изненадан, че проблемът не е симетричен и няма толкова американски граждани в тези зони.

Без съмнение офшорните зони ще бъдат предмет на все по-голяма рестриктивна регулация от страна на финансовите и данъчните органи, обобщи Илиян Василев. Той прогнозира затягане на контрола в Европа и не изключи позитивен ефект на "Панамските документи" и китайския модел заради присъствието на няколко членове на Политбюро в разкритията. Анализаторът обаче смята, че

данните няма да разклатят позициите на руския президент Владимир Путин

"Световният ред стремително се променя. Започват процеси, които са изключително мощни на всички места по света. Освен това, което става в Близкия изток, нека видим какво се случва в Америка с Тръмп, в Европа и ЕС с мигрантите и тероризма, със загубата на контрол на най-мощните държави върху процесите. Най-мощните държави вече не могат да контролират нещата", коментира пък пред "Блиц" политологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Александър Маринов.

Според него в момента е настъпил не контролиран, както сме си мислили досега, а истински хаос. "Това е една от причините Русия и Америка внезапно да потърсят общ език и да се стремят да намират общи решения. Но като цяло нещата са извън контрол и целият този наплив от информация - къде сензационна, къде за неща, за които много хора са се досещали, - засилва чувството за несигурност, нестабилност", констатира той и допълва, че особено важен е въпросът защо тази информация излиза точно сега.

Това е големият въпрос, който поражда съмненията за възможна манипулация,

твърди той, но уточнява: "Системата с офшорките не е създадена случайно и няма сила, която да я промени. Много съществен е фактът, че се прави уговорката, че до момента не са установени престъпления. Упрекват финансовите посредници, че невинаги са проверявали произхода на пари. Това е само върхът на айсберга и показва какво голямо лицемерие цари, защото, освен официалните заподозрени и разни диктатори и олигарси от недемакратични страни, има и хора от държави с високи демократични принципи - министър-председателят на Исландия, или роднина на Дейвид Камерън."

Там, където играят големите пари, всичко отива назад - идеология, политика, принципи на демокрацията и т.н., напомня политологът и предупреждава, че оттук нататък "самата идея, че може да има някаква тайна политика, тайна дипломация и бизнес отношения е подставена под съмнения. Т.е. никой не може да бъде сигурен, че колкото и да се крие, ще се скрие."

Виж още: Проучване у нас показва, че рискът от пране на пари у нас е нисък

Източник: Би Ти Ви, БНР, "Блиц"