"24 часа" оповести първите български имена в "Панамските документи" - Евгения и Николай Баневи

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверка за българите с офшорки, съобщи Би Ти Ви. Компаниите излязоха на светло след мащабното международно журналистическо разследване, станало известно като "Панамските документи".

Данъчните у нас са поискали наличната информация за страната ни, за да стартират разследване за укриване на данъци и пране на пари.

До момента не знаем много за българските фирми и сънародници със сметки в офшорни зони. Известно е, че панамските досиета изкараха на светло 50 компании и 150 български граждани с авоари в страни, известни като "данъчен рай". Първите сред тях, разкрити в днешния брой на "24 часа", са Евгения и Николай Баневи.

Пред вестника съпругата на бизнесмена и кандидат-президент казва: "Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП."

На този етап няма връзка на политик с тези имена, сочи анализът на Алексения Димитрова - единственият журналист от България, който има достъп до информацията.

Предпочитаните дестинации за офшорен бизнес са Сейшелите, Британските Вирджински острови, остров Джърси, Кайманите и Бермуда.

Виж още: След разкритията в "Панамските документи" - коментарите у нас

Още 10 Панами да има - нещата трудно ще се променят, ако нещата в България не бъдат изкоренени и променени от институциите, които се занимава с това, коментира бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

Той аргументира тезата си с конкретен пример: "Имаме един известен бизнесмен политик или политически бизнесмен или бизнес политик, може да играем много, който изведнъж със средства с неизяснен произход закупува страхотни активи, след което ги продава и така получава, условно законни средства и никой не счита за необходимо да реагира."

Икономистът Румен Гълъбинов припомня, че първите масирани проверки по офшорните зони са направени веднага след атентатите на 11 септември 2001 г. Оттогава често изтича подобна информация.

Според него най-голямата сянка, когато става дума за офшорки, пада върху политиците. По думите му не е възможно политик, който е с определена заплата, да може да натрупа такова състояние каквото виждаме, че имат политиците в тези сметки чрез свързани лица.

Досега българското журналистическо разследване на „Панамските документи” се е добрало до няколко анонимни титуляри на офшорни сметки. "Това са някакви брокери, които служат за пране на пари. Освен това имаше едни други случаи в Швейцария, в Люксембург пак се каза, че има български сметки, пак нищо не научихме", спомня си Гълъбинов.

От НАП искат достъп до информацията в "Панамските документи" от българския партньор на международния Консорциум на разследващите журналисти.

След скандала международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" предложи да бъде въведена забрана за офшорни компании. Ръководителят на тяхното представителство в Чили обаче подаде оставка, след като името му се появи в "Панамските документи" във връзка с пет такива фирми.

Виж още: Първа жертва на "Панамските документи"

Източник: Би Ти Ви, в. "24 часа"