Дончева, Ганчев и Банев сигурни в битката, обобщава в. "Стандарт"

Половин година по-рано и без да се чува гласът на партиите в парламента, опашката пред "Дондуков" 2 се увеличава с всеки изминал ден, констатира в. "Стандарт". В неделя в битката за президент се включиха лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева и бизнесменът Николай Банев.

Кандидатурата на бившата социалистка презентира зам.-председателят на движението Симеон Славчев с думите: "Таня е единственият политик, който може да обедини българските граждани". В началото на седмицата обаче самата Дончева лаконично отговори с поговорката "Бързата кучка слепи ги ражда".

Хасковският бизнесмен пък иска да влезе на "Дондуков" 2, за да спре политическата репресия у нас.

Да стане президент отново ще се пробва и Жорж Ганчев, защото "не може да свикне с безразличието на управляващите".

Виж още: Кой е българският Доналд Тръмп? Има поне няколко кандидати

Сили в надпреварата за държавен глава може да премери и сегашният ни вицепрезидент Маргарита Попова, се говори още "на жълтите павета". Попитана през януари дали е готова за това, тя загатна: "Защо не?".

С предстоящите избори се свързва и името на президента (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов. Той самият заяви, че не иска да участва в битката като кандидат за вицепрезидент. За това дали ще търси "вратичка" в конституцията и ще опита трети мандат, Първанов отговори с призива: "Който се интересува, да попита за възможността Конституционния съд".

Същевременно АБВ лидерът похвали вицепремиера Ивайло Калфин с думите: "Би бил прекрасен президент". Социалният министър е най-вероятната кандидатура на партията. От АБВ протегнаха ръка към бившите си съпартийци от БСП за общо участие в изборите, но от "Позитано" 20 на този етап не са я приели.

За единна номинация говорят и в Реформаторския блок, а най-големи привърженици на идеята са СДС и ДБГ. Както "Стандарт" вече писа, Петър Стоянов може да е кандидатът им. ДСБ най-вероятно ще бъдат опозиция и за това, като издигнат лидера си Радан Кънев. В Патриотичния фронт също имат търкания.

От ВМРО искат за президент водача си Красимир Каракачанов, а в НФСБ се чува желанието на Валери Симеонов да се кандидатира.

Най-мълчаливи за президентските избори засега са ГЕРБ. В началото на годината Бойко Борисов загатна, че вече има пет спрягани имена, сред които и жена. Премиерът и лидер на партията обаче наложи "мораториум" върху обсъждането на кандидатите им до юни.

Източник: Standartnews.com