"Красавицата и Звяра" е сред най-популярните пълнометражни анимации и е поставен като мюзикъл, а Бел, с жълтата си рокля, е една от принцесите на "Дисни". В ролята й сега пропява звездата от "Хари Потър" Ема Уотсън

Неотдавна "Дисни" направиха римейк на анимацията си за Пепеляшка като игрален филм и предистория за Злодеида от "Спящата красавица", а новата им "Книга за джунглата" дори спечели "Оскар" за визуални ефекти. Сега на същото тотално преобразяване е подложена една от най-обичаните им класики, "Красавицата и Звяра" (1991).

Вълшебната приказка е пренасяна на голям екран многократно, последно през 2014 г. във френска продукция с Лея Сейду и Венсан Касел.

Видео: "Красавицата и Звяра" в различни версии

Още трейлърът за новия "Красавицата и Звяра" не само повдигна завесата към пищната продукция, но и постави рекорд по гледаемост. Само през първото си денонощие онлайн 2-минутният клип беше видян 126,7 млн. пъти - повече, отколкото първите кадри от "Петдесет нюанса по-тъмно" (114 млн.) и "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (112 млн.), при това без да се броят зрителите му в Китай.

Не очаквайте обаче страховити готически сцени, с каквито са наситени модерните екранизации на сюжети като "Червената шапчица", "Джак и бобеното зърно" или "Снежанка".

Виж още: На колко години е "Имало едно време"?

За кавърверсията на анимационния си мюзикъл "Дисни" са ангажирали в заглавните роли звездата от "Хари Потър" Ема Уотсън и Дан Стивънс (Матю Кроули от сериала "Имението Даунтън"), който отскоро играе главния герой в X-Men сериала "Легион".

Сексапилният Люк Евънс ("Дракула, неразказан", трилогията "Хобит") играе селския левент Гастон, а Кевин Клайн е бащата на Бел.

Първият гей персонаж на "Дисни", около който се вдигна толкова шум, се изявява като такъв в един-два момента с продължителност едва секунда, когато бива облечен в женски дрехи - и не изпитва ужас от това като същия герой от анимацията.

Всъщност обаче става дума не за въпросния мускетар, а за дребосъка Лафу (Джош Гад), който очевидно е неосъзнато привлечен от собствения си пол и тайно влюбен в Гастон, който ухажва Бел...

Това потвърждава и режисьорът Бил Кондън, който обяснява: "Лафу е човек, който ту мечтае да прилича на Гастон, ту копнее да го целуне. Объркан е и не знае какво точно иска, сякаш току-що е осъзнал, че изпитва подобни чувства."

У нас филмът излиза озвучен от певци като Орлин Павлов и Веси Бонева, но може да се гледа със субтитри, за да чуем най-тежката актьорска артилерия от оригинала: Юън Макгрегър, Иън Маккелън, Ема Томпсън, Станли Тучи, Одра Макдоналд (сериала "Частна практика") и Гугу Мбата-Роу, които участват не само с гласовете си.

Фотогалерия: Героите на "Красавицата и Звяра" от плът и кръв

Героите им - служители от персонала на замъка - са омагьосани и превърнати в домакинска посуда: свещник, часовник, чайниче и чаена чашка, роял, гардероб и бърсалка за прах, но на финала връщат човешкия си облик...

Режисьор е Бил Кондън, който има опит в мюзикълите с "Мечтателки" (2006) и е екранизирал в две части последния роман от вампирската сага "Здрач" - "Зазоряване". Носител е на "Оскар" за сценария на "Богове и чудовища" (1998) с Иън Маккелън, с когото работи и в предпоследния си филм "Г-н Холмс".

Разбира се, и в игралния "Красавицата и Звяра" звучи музиката на Алън Менкин.

Видео: Кой пее в игралната версия на "Красавицата и Звяра"

Жаклин Дюран ("Гордост и предразсъдъци", "Изкупление") е художник по костюмите, сред които се откроява емблематичната жълта бална рокля на Бел от сатен и копринена органза, със златисти апликации.

Главната актриса, която от 2014 г. е посланик на ООН по проблемите на жените, пък разказва, че героинята й има ново призвание - тя е тръгнала по пътя на баща си, като е изобретила... перална машина. Сравнете я с рисувания вариант от 1991-ва.