Биографичният филм за големия музикант, певец и композитор е по кината от 31 май, а на музикалния пазар вече е албум с 21 от най-обичаните му хитове (плюс един чисто нов сингъл), изпълнени от актьора Тарън Еджъртън

Десетина години след като изнесе концерт и у нас, Елтън Джон се завръща, макар и задочно - с филма "Рокетмен", в който звучат най-големите му хитове. 

Биографичната лента, по кината от 31 май, носи заглавието на песента Rocket Man (I Think It's Going to Be a Long, Long Time) от албума Honky Chateau, записан във Франция през лятото на 1972-ра.

За нея британският роккритик Пол Гамбачини казва: "Рокетмен" беше предупреждението - иззад този завой щеше да изскочи световна известност от величина, каквато никой не можеше да сънува. Елтън се издигна от една от големите попзвезди до най-голямата."

Видео: Елтън Джон в още една реклама

Текстописецът Бърни Топин, с когото Елтън Джон работи през цялата си кариера като композитор, си спомня, че съчинил стиховете, докато се прибирал у дома си в тъмна нощ. Тогава видял падаща звезда и се замислил за астронавтите и напредъка в усвояването на Космоса: "Навремето за невъзможните неща казваха: все едно да отидеш на Марс - а ето че това постепенно се превръща в ежедневно занимание."

Лирическият му герой не е дързък изследовател и покорител на Космоса, а обикновен човек, който тъгува по Земята и жена си. Във филма, който акцентира върху хомосексуалната ориентация на Елтън Джон, думичката за съпруга (wife) обаче е заменена с "живот" (life)... 

Изпълнението на Тарън Еджъртън, който е в главната роля, беше пуснато като видеоклип още преди премиерата в Кан, а на коктейла след прожекцията ВИП гостите на кинофестивала имаха възможност да я чуят и на живо, при това в дует.

Там екипът беше посрещнат с овации, които подхраниха надеждите за успех, подобен на миналогодишния "Бохемска рапсодия", който стана най-касовият биографичен музикален филм и спечели четири награди "Оскар".

72-годишният ветеран е записал в дует с екранния си двойник и чисто новия сингъл от "Рокетмен" (I'm Gonna) Love Me Again.

Като истински артист Елтън Джон иска хората да развиват неговия труд - да създават интерпретации и да освежават музиката му, коментира музикалният продуцент на "Рокетмен" Джайлс Мартин:

"Имахме възможност да експериментираме, докато решим как да подходим към музиката. Песните са историята на филма, пулсът на това, което се случва. В момента, в който зазвучи песен, се открива цял един свят. Преди Тарън не бях срещал актьор/певец, който да се посвещава толкова много на процеса. Мисля, че никой друг не би могъл да бъде Елтън Джон."

По думите на самия сър Елтън: "Беше много важно музиката, която създадох и записах, да бъде изпълнена от Тарън. Исках да чуя неговата версия на мен не само чрез актьорска игра... Най-важно беше музиката да се позиционира правилно, защото е неразделна част от историята във филма."

Освен новото парче от финалните надписи, в саундтрака на "Рокетмен", на музикалния пазар от 24 май, са включени общо 21 песни от дискографията му през годините:

The Bitch Is Back (Introduction)
I Want Love
Saturday Night’s Alright (For Fighting)
Thank You For All Your Loving
Border Song

Rock & Roll Madonna - Interlude

Your Song
Amoreena

Crocodile Rock
Tiny Dancer

Take Me To The Pilot
Hercules

Don’t Go Breaking My Heart

Honky Cat
Pinball Wizard - Interlude

Rocket Man
Bennie and the Jets

Don’t Let The Sun Go Down - Interlude

Sorry Seems To Be The Hardest Word

Goodbye Yellow Brick Road
I’m Still Standing

Тази година по кината излиза и пореден филм с песните на "Бийтълс" - "Вчера си е за вчера" на Дани Бойл, а хитовете на Елтън Джон от "Цар Лъв", пренесени и на сцена с едноименния мюзикъл, трябва да прозвучат и очаквания това лято игрален римейк на анимацията.