Джош Бролин и Бенисио дел Торо се завръщат в продължението на екшън трилъра "Сикарио", който през 2015 г. събра възторжени отзиви

"Сикарио 2: Солдадо" ни пренася отново на границата между САЩ и Мексико, където войната се разраства, тъй като картелите са започнали трафик на терористи. За да се изправи срещу тях, федералният агент Мат Грейвър (Джош Бролин, "Дедпул 2") отново трябва да се съюзи с митичния Алехандро (Бенисио дел Торо), който е поел по пътя на отмъщението, след като семейството му е екзекутирано от наркобос...

Войната трябва да ескалира и за целта е похитена дъщерята на наркобоса - но когато момичето (Исабела Монер, "Трансформърс 5: Последният рицар") придобива статут на косвена жертва, съдбата й се превръща във вододел за двамата мъже и поставя под съмнение всичко, за което са се борили... Този път няма правила.

Първият филм събра възторжени отзиви, но режисьорът Дени Вилньов ("Първи контакт") и актрисата Емили Блънт не участват в продължението - както и Даниел Калуя, който междувременно нашумя с главната роля в "Бягай!".

Този път режисира италианецът Стефано Солима (сериалите "Романцо криминале" и "Гомора"), а сценарият пак е на Тейлър Шеридан ("На всяка цена", "Дивата река", сериала "Синове на анархията"). Оператор сега е Дариуш Волски, работил по четири "Карибски пирати", "Гарванът" на Алекс Прояс и последните няколко филма на Ридли Скот.

С музиката е натоварена исландската челистка Хилдур Гуднадотир, работила с покойния композитор Йохан Йохансон, чийто смразяващ кръвта саундтрак в "Сикарио" (2015) му донесе поредна номинация за "Оскар". Той обаче си отиде в началото на годината, едва на 48.

"Сикарио 2: Солдадо" е по кината у нас от този петък, 29 юни, като темата му е особено актуална покрай най-новите дискусии за статута на нелегалните имигранти в САЩ и политиката на президента Доналд Тръмп спрямо тях.

Вече има заявки и за трети филм, а междувременно си припомнете трейлъра на оригиналния "Сикарио", който имаше още две номинации за "Оскар" - за звуков монтаж и операторското майсторство на Роджър Дийкинс, лауреат от 14-ия опит със следващия филм на Вилньов, "Блейд рънър 2049".