Оперният концерт на Червения площад в Москва преди откриването на световното по футбол събра на сцената звезди като Ана Нетребко, Пласидо Доминго и пианиста Денис Мацуев, а кулминацията беше общото изпълнение на "Калинка"

През 1990 г. италианецът Лучано Павароти кани колегите си от Испания, тенорите Пласидо Доминго и Хосе Карерас за общ концерт по повод италианското домакинство на световното по футбол под името "Тримата тенори".

Четири години след съвместната им изява при термите на Каракала в Рим те пеят и за финала на мондиал '94 в САЩ пред 50 хил. души на стадион "Доджърс" в Лос Анджелис, както и на следващите два шампионата на планетата - Франция 1998 и Япония-Южна Корея 2002.

Сега Русия демонстрира, че също е сила в класическата музика с голям оперен концерт, който се състоя на Червения площад в Москва на 13 юни, ден преди на стадион "Лужники" да се открие мондиалът в Русия.

Кулминация на галавечерта (и руският отговор на италианското O sole mio) беше "Калинка", която бързо се запя от феновете на отборите финалисти. Парадоксът е, че прочутата мелодия дори не е народна песен, а е написана преди 158 години от Иван Ларионов, който възпява емблематичния представител на руската фауна - калината

Популяризирана по цял свят от хора на Червената армия "Александров", тя сложи финал и на галаконцерта с общо изпълнение на всички оперни певци: мегазвезда Анна Нетребко и половинката й Юсиф Ейвазов (Азербайджан), Илдар Абдразаков, перуанския тенор Роберто Аланя, Албина Шагимуратова и Аида Гарифулина, която участва и в откриването на мондиала следващата вечер заедно с британската попзвезда Роби Уилямс.

Докато колегите й пееха, Нетребко излезе от амплоато си и се впусна в танц, след като по-рано пя ария от операта "Турандот".

Акомпаниментът беше поверен на Симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригенството на Валери Гергиев. На сцената с тях се качи дори ветеранът Пласидо Доминго, вече на 77.

На рояла беше топпианистът Денис Мацуев, който влезе и в ролята на водещ заедно с руския супермодел Наталия Водянова.

Целия галаконцерт също може да се гледа онлайн: