На борда на самолета за Сирия, който катастрофира край Сочи, имало 92 души, сред тях - 64 участници в прочутия военен ансамбъл за песни и танци. Гибелта им се коментира като огромна загуба за руската култура

Изпълнители от прочутия Хор на Червената армия, както е известен Академичният ансамбъл за песни и танци "Александров", са били сред пасажерите на военния самолет "Ту-154", паднал на 25 декември над Черно море, съобщава руското Министерство на отбраната, цитирано от държавната информационна агенция ТАСС.

Самолетът изчезнал от радара две минути след излитането си от Сочи в 5,25 ч. на път към Сирия. Там изпълнителите трябвало да изнесат новогодишно представление пред войниците в авиобаза Хмеймим, в близост до Латакия. Полетът бил от Москва, в Сочи самолетът кацнал, за да зареди гориво.

На борда били 92 души, 64-ма от тях - членове на ансамбъла, начело със своя диригент и художествен ръководител Валерий Халилов. Сред пътниците били също популярната в Русия като филантроп Елисавета Глинка, позната още като Доктор Лиза, оркестранти, военни и деветима представители на медиите - журналисти от руския Първи канал, НТВ и телевизия "Звезда".

В памет на жертвите цял ден московчани полагаха цветя и палеха свещи пред сградата на ансамбъла в Москва, изразявайки съболезнованията си към близките на загиналите.

Солистът на ансамбъла Вадим Ананиев също трябвало да се качи на самолета, но в последния момент се е отказал заради семейни задължения. В интервю той разказа, че останал вкъщи, за да помага на съпругата си, тъй като наскоро им се родило трето дете. 

Край Сочи са открити отломки от машината и десетина тела, но няма данни за оцелели. Въпреки това издирвателната операция продължава и през нощта.

Руският президент Владимир Путин обяви понеделник, 26 декември, за ден на национален траур. В страната и по света новината се коментира като огромна загуба за руската култура.

"Александров" е хор на руските въоръжени сили. Основан е през 1928 г. и включва певци, оркестър и танцьори. Формацията носи името на своя първи диригент Александър Василиевич Александров, написал музиката за химна на Съветския съюз.

"Александров" имат право да използват името "Хор на Червената армия", въпреки че така се нарича и ансамбълът на вътрешното министерство.

Репертоарът им наброява над 2000 произведения: песни от руски композитори, народни песни и танци, войнишки танци, духова музика, класически произведения от руски и чуждестранни композитори, дори световни попхитове.

Източник: ТАСС, "Клуб Z", Первый канал