След като в продължение на четвърт век кандидатства без успех за статуетката, Роджър Дийкинс реализира златен дубъл, като спечели за първи път с научната фантастика "Блейд рънър 2049" (2017), а сега и с военния епос "1917"

На 70-годишна възраст англичанинът Роджър Дийкинс е сред операторите в Холивуд с най-много номинации за "Оскар" (15). Години наред, близо четвърт век, той се славеше като вечния неуспял, но последните му два филма бяха придружени и със статуетката на победител.

Първата му кандидатура е с "Изкуплението Шоушенк" (1994) на Франк Дарабонт. Признание в категорията за операторско майсторство са получавали и следващите му филми: "Фарго" (1996), "Кундун" (1997), The Man Who Wasn't There (2000), "Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд" (2007), "Четецът" (2009), True Grit (2010), "007 координати: Скайфол" (2012), Prisoners (2013), "Несломим" (2014).

Той е известен най-вече от филмите на братя Коен, с които е работил за последно по "Аве, Цезар!" (2016), но е снимал и с Мартин Скорсезе, Стивън Долдри, Рон Хауърд, Норман Джуисън, Пол Хагис, Сам Мендес.

След "Затворници" (2013) и "Сикарио" (2015) той работи за трети път с режисьора Дени Вилньов по "Блейд рънър 2049", който през 2018 г. най-сетне реализира неговия 14-и шанс за академичната награда.

Сред конкурентите му тогава, за първи път в историята на "Оскарите", беше номинирана и жена - Рейчъл Морисън с Mudbound, заснела и касовия комиксов филм "Черната пантера". Останалите в категорията за операторско майсторство бяха Дан Лаустсен за "Формата на водата", който стана филм на годината, Бруно Делбонел за "Най-мрачният час" и Хойте ван Хойтема за "Дюнкерк" - два филма за събитията от май 1940 г., но гледани от противоположните брегове на Ламанша.

Каръкът е счупен и през 2020 г. той печели отново с "1917", а останалите номинирани са: Родриго Прието ("Ирландецът"), Лорънс Шер ("Жокера"), Джарин Блашке ("Фарът") и трикратния лауреат Робърт Ричардсън ("Имало едно време в Холивуд").

Епичният филм на режисьора Сам Мендес, по истинска случка от окопите на Първата световна война, е заснет като един-единствен кадър епизод, заради което получи "Оскар" и в категорията за визуални ефекти.

През изминалата година по кината без особен успех мина и друг филм с оператор Роджър Дийкинс - "Щиглецът", по едноименния бестселър на Дона Тарт.