Хенри Кавил, който досега играеше Човека от стомана в новите филми за супергероите на "Ди Си комикс", е Гералт от Ривия в сериала по романите от поредицата и компютърните игри (видео)

"Вещерът" - една от най-популярните европейски фентъзи поредици, дала живот и на поредицата видеоигри The Witcher на CD Projekt RED, се екранизира от онлайн платформата "Нетфликс". 

Като основа за проекта служат осемте романа от полския писател Анджей Сапковски, а самият автор е творчески консултант на продукцията и коментира: "Изключително развълнуван съм от факта, че "Нетфликс" адаптират моите истории. Те ще останат верни към оригиналния материал и темите, за които съм писал вече повече от 30 години."

Основният сценарист и продуцент е жена - Лорън Шмит Хисрич, работила по сериали като "Западното крило", "Родители", "Частна практика", а напоследък водеща фигура в поредиците по комикси "Daredevil: Дявол на доброто" и "Защитниците".

Анотацията: Вещерът Гералт, мутирал ловец на чудовища, се опитва да намери своето място в свят, където хората често се оказват по-зли от чудовищата, гласи кратката анотация.

За главната роля е избран 35-годишният британски актьор Хенри Кавил, популярен като Супермен в новите екранизации по комиксите на "Ди Си": "Човек от стомана", "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" и "Лигата на справедливостта". Това лято пък го гледахме като мустакат злодей в "Мисията невъзможна 6: Разпад" с Том Круз.

В началото на ноември той се появи на първи кадър като Гералт от Ривия, но феновете бяха разочаровани от липсата на брада и външния му вид, оприличен на Леголас (Орландо Блум) от "Властелинът на пръстените" и Луциус Малфой (Джейсън Айзъкс) от "Хари Потър".

"Историите във "Вещерът" са посветени на необикновено семейство, което обединява усилия, за да се бори за истината в един опасен свят. Героите са оригинални, забавни и изненадващи. Нямаме търпение да им вдъхнем нов живот в "Нетфликс" - съвършеният дом за едно новаторско разказвачество", споделиха в аванс изпълнителните продуценти Шон Даниел и Джейсън Браун.

Томас Багински, чието дело са началните анимации и за трите игри The Witcher, ще режисира най-малко по един епизод на сезон.

По поредицата вече има направени филм и минисериал - Wiedzmin  (The Hexer). В полските продукции от 2001-2002 г. ролята на Гералт от Ривия играе актьорът Михал Жебровски ("Пан Тадеуш", "Пианистът").