Въпреки това създателят на "Уикилийкс" все още не може да излезе свободно от посолството на Еквадор в Лондон, където се крие от 2012 г. насам

След 5-годишно криене в посолството на Еквадор Джулиан Асанж може да излезе на свобода. Шведската прокуратура обяви, че официално прекратява разследването срещу създателя и главен редактора на "Уикилийкс".

Австралиецът, който разпространи десетки хиляди секретни документи на Държавния департамент на САЩ, бе обвинен в сексуално посегателство над две жителки на скандинавската държава. 

Заради това той можеше да бъде екстрадиран в Америка и да бъде осъден на смърт и се криеше в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г. 

През 2014 г. той бе на крачка от това да се предаде на британските власти. Причината тогава бе влошеното му здравословно състояние. 

Днес официален представител на прокуратурата в Стокхолм също отзова международната заповед за ареста Асанж.

Въпреки това от британската полиция, цитирани от "Гардиън", предупреждават, че той ще бъде арестуван, ако напусне посолството. Причината е далеч по-маловажно нарушение, уточняват властите. Става въпрос за неявяване пред съда след освобождаване под гаранция.   

В публикация на страницата на "Уикилийкс" в Туитър се казва, че засега британските власти не потвърждават дали са получили искане за екстрадицията на Асанж в САЩ. 

Там той обвинен в шпионаж и публикуване на класифицирани документи на Държавния департамент. Ако бъде екстрадиран в САЩ, Асанж е възможно да бъде осъден на 35 г. лишаване от свобода.

Източник: АП