Целта му е да превърне сградата в "музей, отговарящ на световните стандарти"

Телефонната палата в София вече е собственост на "НГ Проперти" ЕАД. Това съобщиха от НОВЕ АД Холдинг.

"Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България.

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.

Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата", се казва в официално съобщение на компанията.

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в идеалния център на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата с огромна значимост в историята на българските телекомуникации.

Сградата е разположена на ключово място на ул. "Гурко" 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Това бе вторият опит на БТК да продаде сградата, която явно вече не е необходима на телекома. През 2010 г. операторът избра за купувач на Телефонната палата ирландската група за инвестиции в имоти West Incorporate. За сделката тя предложи 22.5 млн. евро и обеща да инвестира в културния паметник 100 млн. евро. Продажбата обаче се провали, защото ирландската група така и не изплати парите по сделката.