Какво се случва с онези над милион бежанци, пристигнали в Германия след лятото на 2015 г.?

Какво се случва с онези над милион бежанци, които пристигнаха в Германия след лятото на 2015? Половината от тях се подготвят за излизане на трудовия пазар. И обикновено започват в ниско платени професии - като чистачи, куриери, кухненски персонал, пише "Дойче веле".

Мигрантската вълна към Германия се отдръпна, поне на първо време. В страната е спокойно, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и информира, че приемателните центрове в Германия са полупразни. В провинция Хесен, например, през есента на 2015 g. е имало 62 приемателни центъра, а настанените там наброявали 25 хил. 

Днес работят само 9 центъра, които дават подслон на 2500 бежанци. И в другите германски провинции рязко е спаднал броят на бежанците, настанени в малкото все още работещи центрове. Част от приютите биват поддържани в готовност - в случай, че през лятото започнат да пристигат повече бежанци.

Но какво се случва с всички онези хора, които пристигнаха в Германия през лятото на 2015 г.? Къде са, как живеят, колцина от тях са си намерили работа?

Отрезвяваща картина

Всеки, който потърси отговор на тези въпроси, ще трябва да се пребори с безброй статистики, да разговаря с кметове и специалисти от бюрата по труда и, естествено, да се срещне със самите бежанци. Точно това е сторила репортерката на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", която обобщава, че в крайна сметка се очертава една отрезвяваща картина с няколко лъча надежда.

Още в самото начало се видя, че много от бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан не само не притежават необходимите езикови познания, но и нямат никаква професионална квалификация. Тоест, че не могат бързо да си намерят работа. До средата на миналата година трийсетте най-големи германски фирми, които се котират на борсата, бяха назначили едва 54 бежанци, като 50 от тях работят за концерна "Дойче Пост".

Половин милион търсят работа

Вече е ясно, че ще трябва доста време, докато бежанците могат да излязат на трудовия пазар. Този извод се отразява и в статистиката на Федералната агенция по труда. Само през 2015 г. в Германия пристигнаха 890 хил. души, а през 2016 - още 280 хил.

Повечето от тези хора не се броят в статистиката за безработицата, понеже все още са в процес на обучение и квалификация. През март като търсещи работа бяха регистрирани близо половин милион бежанци. От тях 83 хил. бяха включени в "мероприятия в рамките на политиката за трудовия пазар", 166 хил. - в курсове за интеграция. Като безработни бяха регистрирани едва 177 хиляди. Повечето от тях могат да извършват единствено помощни дейности и търсят работа като чистачи, куриери, кухненски персонал или в търговията.

От статистиката се вижда, че до днес само малко на брой бежанци са намерили социално-осигурена работа. И пак, както може да се очаква, половината от тези хора извършват помощни дейности. За да избягат от безработицата, новопристигналите обикновено правят първите си стъпки като надничари, в сферата на услугите или ресторантьорството, често пъти и в автосервизи.

Работа е важна, но не е всичко

Натрупаният вече богат опит показва и още нещо: да, много важно за бежанците е да си намерят работа. Но това не е всичко. За да бъдат успешно интегрирани тези стотици хиляди хора, много е важно какъв още отначало ще бъде животът им Германия - дали ще намерят приятели, дали ще се разбират със съседите. В много случаи се оказва, че условията за всичко това са много по-благоприятни на село, отколкото в големите градове.

Източник: "Дойче веле"