До 2060 г. един работещ ще осигурява един пенсионер, предупреди министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в тв интервю

Пенсионерите у нас все още са по-малко от работещите - около 2,16 млн. пенсионери при 2,7 млн. работещи, но предстои влошаване на т.нар. "коефициент на зависимост", т.е. делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица - тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, - ще се сближава, предупреди в интервю пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Съгласно прогнозите в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) към 2060 г. съотношението между двете групи ще бъде близко до единицата, т.е. всеки работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер, напомни Петков в студиото на "Здравей, България".

Виж още: Тревожни тенденции при пенсиите до 2060 г.

По думите му през 2018 г. осигурителната вноска, която плащат работещите у нас, ще бъде увеличена с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8%.

От Министерството на труда и социалната политика готвят и изменение в начина за отпускане на инвалидни пенсии.

"Броят на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия са 518 хил. души в края на 2016 г. А броят на инвалидните пенсии е 945 000. Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия. Тук разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които получават лица с процент на загубена работоспособност над 71%. Те се отпускаха като втори и трети пенсии до 2015 г., техният брой е 435 хил., но те не се изплащат в пълен размер, а 25% от размера", уточни социалният министър.

Виж още: ГЕРБ и Патриотите си стиснаха ръцете на 200 лв. минимална пенсия

1,7 млрд. лева се дават годишно за инвалидни пенсии, но каква част от тях са нереалните - засега не е ясно, а Бисер Петков също не се ангажира с такава оценка. Той обаче бе категоричен, че трябва да се промени моделът за експертиза на болестта, защото тя е вратата към пускане на инвалидни пенсии.

Целта не е да се отнемат права на хората, които заслужават това, а да се оптимизира системата, да се усъвършенства експертизата и това, което евентуално се икономиса от това перо, да се насочи към увеличаване на пенсиите, уточни новият министър на труда в кабинета "Борисов 3".

Източник: Нова телевизия