Според секретаря на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев снизхождението на властите към крайнодесните елементи дава тласък за развитието им

В момента в Европа има над 7 млн. души, които членуват в неонацистки и национал-радикални групировки. Това заявява секретарят на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев в интервю за вестник "Российская газета".

В интервюто Патрушев акцентира върху сериозността на проблема с крайнодесните групировки на Стария континент.

"В Европа се възраждат неонацистките идеи. По наличните данни в Евросъюза има над 500 неонацистки и национал-радикални групировки, често младежки. В тях членуват над 7 млн. души", посочи Патрушев. 

По думите му сериозно разпространение на неонацистките идеи се наблюдава в Украйна, а също в Латвия, Литва, Естония и Полша. 

Според него по този начин се създава впечатлението, че в Европа са забравили ужасите на Втората световна война. 

Спирайки се конкретно на Украйна, той заявява, че "Европа не просто равнодушно се отнася към появата на националистически групировки в Украйна, но и не осъжда криминалните престъпления, извършвани от украинските неонацисти". 

Патрушев добави също, че в редица европейски държави "с подкрепата или снизхождението на властите" се организират неонацистки маршове и факелни шествия с демонстрация на нацистка символика, оказват се почести на нацистки престъпници, извършват се тържествени церемонии за погребването им, "издигат се паметници на легионери от СС". 

"Националистическите структури създават мобилни бойни отряди, които могат да бъдат използвани за организиране на акции за гражданско неподчинение и масови безредици както в собствените страни, така и в чужбина", добави високопоставения руски служител.

Източник: "Российская газета", ТАСС